Migranten zonder papieren demonstreren op drie plaatsen in Brussel

© KVDP
| Een groep migranten zonder papieren heeft vrijdag om 17.30 uur in het centrum van Brussel drie gelijktijdige betogingen gehouden (archiefbeeld).

Een groep migranten zonder papieren heeft vrijdag om 17.30 uur in het centrum van Brussel drie gelijktijdige betogingen gehouden. Zo willen ze hun moeilijke levensomstandigheden onder de aandacht te brengen. Ze vragen om regularisatie.

Een honderdtal mensen verzamelde voor het Centraal Station van Brussel, een vijftigtal op het Sint-Katelijneplein en een zeventigtal op het Muntplein. Dat blijkt uit een schatting van de politie van Brussel-Elsene. De bijeenkomsten eindigden zonder incidenten.

Deze acties werden georganiseerd door de USPR (Union des Sans-papiers pour la Régularisation) met de steun van de Occupation du Théâtre National en de CAAB (Collectif Artistes Actifs Béguinage).

De USPR pleit voor een noodzakelijke regularisatie gezien de onmenselijke omstandigheden waarin de mensen die illegaal op het grondgebied verblijven, al jaren leven. "We vragen om de regularisatie van migranten zonder papieren, vooral van werknemers zonder papieren," zei Ahmed, een vertegenwoordiger van de USPR.

"Wij eisen een commissie voor regularisatie, gebaseerd op duidelijke en permanente criteria. De gezondheidscrisis heeft bijkomende schade aangericht bij migranten zonder papieren. In normale tijden werken migranten zonder papieren ook al in mensonwaardige omstandigheden, uitgebuit door bazen die van hen profiteren. Nu hebben velen hun baan verloren en hebben moeite te overleven."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?