20240328 Regeringsrapport Barbara Trachte (Ecolo) 2

| 20240328 Regeringsrapport Barbara Trachte (Ecolo) 2

Ecolo wil regularisatie van sans-papiers vergemakkelijken om in horeca te kunnen werken

SD
© BRUZZ
24/04/2024

Brussels Staatssecretaris van Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) en Gilles Vanden Burre (voorzitter van de Ecolo-Groen-fractie in de Kamer) stellen een reeks fiscale en sociale maatregelen voor om de horeca te ondersteunen, waaronder de vereenvoudiging van de regularisatieregels van sans-papiers.

"Naar schatting zijn er bijna 100.000 sans-papiers in België", zegt Barbara Trachte aan La Dernière Heure. "We moeten de wet veranderen. We moeten de integratie in de horeca vergemakkelijken van mensen zonder papieren die in staat zijn om te werken. De federaties – de Vlaamse, Waalse en Brusselse – hebben hier nadrukkelijk om gevraagd omdat ze het potentieel zien."

Ecolo pleit voor nog andere maatregelen om de horeca kracht bij te zetten. Zo willen ze ook werklozen aanmoedigen in de horeca te gaan werken door de personenbelasting te verlagen zodat het minimumloon verhoogd kan worden met 300 euro netto per maand. Maar dat zou enkel geldig zijn voor werknemers met een bruto maandinkomen van maximaal 6.000 euro. De maatregel zou ten goede komen aan "ongeveer 60 procent van de werknemers, de overgrote meerderheid van de werknemers in de horeca".

Daarnaast willen ze ook sociale premies voor de horecawerkgevers en dat de btw op verschillende voedingsmiddelen zoals groenten en fruit naar 0% gaat.

"Het is een sector die ons in Brussel nauw aan het hart ligt", zegt Trachte. "Horeca is helemaal representatief voor wat een bedrijf is in Brussel."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni