Gentsesteenweg 1

| In Molenbeek gaat voor het eerst een stem op om het OCMW te integreren in de gemeente, naar Vlaams voorbeeld.

Molenbeeks schepen wil OCMW integreren in gemeente

JP
© BRUZZ
02/01/2018

In Vlaanderen integreren de OCMW’s in de gemeente vanaf 2019. Daarmee valt de OCMW-raad weg, en vervalt ook de dubbele administratie. Molenbeeks schepen Jan Gypers (Open VLD) wil die discussie ook in Brussel voeren.

In Vlaanderen gaat de gemeenteraad ook over OCMW-dossiers beslissen vanaf 2019. Dat voorstel komt van minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Wie aankomend jaar wordt verkozen als gemeenteraadslid, wordt dus automatisch ook OCMW-raadslid, en de functie van voorzitter van de gemeenteraad valt samen met die van de voorzitter van het OCMW. Er zal nog maar één secretaris en één financieel beheerder zijn voor het OCMW en de gemeente, en er wordt maar één meerjarenplan gemaakt.

Molenbeeks schepen Jan Gypers (Open VLD) wil dat beleid ook in Brussel. Op die manier zou de gemeente meer controle hebben over de uitgaven van het OCMW. Bovendien zou er veel geld bespaard kunnen worden als de dubbele administratie wordt afgeschaft.

“Waarom moeten de administraties worden gescheiden?” zegt hij aan BRUZZ. “Ook wij zouden perfect kunnen beslissen over OCMW-dossiers. Niemand gaat bijvoorbeeld de toekenning van een uitkering tegenstemmen. Daar heeft een maatschappelijk werker uitgebreid onderzoek naar gedaan.” Volgens Gypers gaan er binnen het college meer stemmen op om meer inzage te krijgen in de boekhouding en rekrutering van het OCMW, al weet hij niet of er meer voorstanders zijn van een volledige integratie.

Het OCMW is een staat in de staat, waar de gemeente niets over te zeggen heeft.

Molenbeeks schepen Jan Gypers (Open VLD)

Staat in de staat

De gemeente heeft weinig zeggenschap over het beleid van het OCMW, tot onvrede van de schepen. “Het OCMW is een staat in de staat, waar de gemeente niets over te zeggen heeft. Terwijl het gaat om hetzelfde geld! De gemeente doet veel moeite om te bezuinigen, terwijl het OCMW het geld uitgeeft,” gaat Gypers verder. Hij brengt in herinnering hoe het salaris van gedetacheerd regeringsfunctionaris Tina Martens, een bedrag van 30.000 euro per jaar, werd bijgepast door het OCMW. “Daar hadden wij geen enkele invloed op.”

Het steekt Gypers, zelf verantwoordelijk voor de gesubsidieerde projecten binnen de gemeente, dat hij soms vzw’s die om geld vragen moet weigeren, die vervolgens naar het OCMW stappen waar ze het geld wél krijgen. “De kerntaak van het OCMW is mensen in nood bijstaan en opvangen, niet acties subsidiëren,” zegt Gypers.

Het OCMW kan sociale materie overnemen van de gemeente

OCMW-voorzitter Roland Vandenhove

Niet integreren, wel samenwerken

Volgens Molenbeeks OCMW-voorzitter Roland Vandenhove (CDH) zitten aan een eventuele integratie heel wat haken en ogen. Zo haalt hij het beroepsgeheim aan van het OCMW-personeel aan. Vandenhove vreest dat privacygevoelige kwesties, zoals bijstand aan geradicaliseerde personen, met een integratie gepolitiseerd zouden worden.

Ook denkt hij dat integratie niet per se een besparingsoperatie zou zijn. De gemeentesecretaris zou de functie van de OCMW-secretaris onmogelijk kunnen overnemen vanwege de hoge werklast. Toch overlapt het werk van het college en dat van het OCMW volgens hem hier en daar. Vandenhove denkt aan de afschaffing van de schepen voor het OCMW. “Het OCMW kan sociale materie overnemen van de gemeente,” zegt hij.

Personeelsdiensten van de gemeente en het OCMW zouden volgens Vandenhove wél kunnen worden samengevoegd. Ook een vergaande samenwerking met andere gemeentes ziet hij als een mogelijk kostenbesparende operatie. Dan zou het OCMW bijvoorbeeld betere prijzen kunnen onderhandelen bij openbare onderzoeken.

De negentien OCMW’s vallen binnen onze visie automatisch samen met het Gewest. Of de OCMW-raad en –administratie blijven bestaan, is niet besproken.

Mathias Dobbels, woordvoerder van minister Pascal Smet

Discussie nog niet op tafel

Op Gewestniveau ligt de integratie van het OCMW in de gemeentes niet op tafel. De N-VA, de partij van Liesbeth Homans, heeft de discussie in Brussel nog niet gevoerd. Ook de SP.A, voorstander van ééngemaakte gemeentebesturen en politiezones, heeft de oefening niet gemaakt. “We zijn voorstander van een ééngemaakt Brussel, waar de gemeentes zullen samenvallen met het Stadsgewest,” legt Mathias Dobbels, woordvoerder van minister Pascal Smet (SP.A) uit. “Daarin zullen de negentien OCMW’s automatisch samenvallen met het Gewest. Of de OCMW-raad en –administratie dan zullen blijven bestaan, is niet besproken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek, OCMW, Jan Gypers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni