Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek

| Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek.

Moureaux na onthullingen over werkwijze PS-waakhond: ‘Sprakeloos’

JB
© BRUZZ
23/12/2023

Het conflict tussen Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux en schepen Abdellah Achaoui blijft maar nazinderen nu ook de afhandeling ervan door de waakhondcommissie van de PS vragen oproept. Le Soir bericht namelijk dat die waakhond zijn beslissing voor het conflict heeft opgeschort, schijnbaar in het nadeel van Moureaux én na een tussenkomst van Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej. "Zeer verontrustend", reageert Moureaux.

De kerstdagen lijken niet voor vrede te gaan zorgen tussen Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux en schepen Abdellah Achaoui. Tussen die twee is het water erg diep nadat Moureaux de schepen van Mobiliteit bij een woordenwisseling bij de kraag zou hebben genomen om hem uit haar kantoor te zetten.

Maar al snel kwamen er twee versies van de feiten. Achaoui had het over slagen en verwondingen. Moureaux ontkende de beschuldigingen en sprak over smaad aan haar adres.

Enkele dagen geleden raakte bekend dat de Brusselse PS het conflict wil doven via bemiddeling, geleid door twee socialistische zwaargewichten: minister-president Rudi Vervoort en federaal minister Karine Lalieux.

Schorsing Achaoui

Maar nu blijkt dat die beslissing niet de eerste keuze was van de interne waakhondcommissie van de PS, die bestaat uit een aantal partijverkozenen.

Die commissie – die onafhankelijk te werk moet gaan – had op basis van getuigen en verklaringen van de twee protagonisten een oordeel geveld in het voordeel van Moureaux. Zij zou een ‘oproep tot orde’ krijgen, terwijl Achaoui een jaar lang geschorst zou worden uit zijn schepenambt.

"Hoewel Catherine Moureaux ongetwijfeld een gebaar heeft gemaakt dat ze nooit had mogen maken, blijft dit ver verwijderd van de extreem zware fysieke mishandeling die Abdellah Achaoui beschreef", stelde de commissie vast. Bovendien zou Achaoui "een groot aantal tegenstrijdige en verwarrende verklaringen hebben afgelegd”, terwijl de versie van Moureaux dan weer bevestigd werd door de getuigen.

“Het vertrouwen in het gezag van mijn federatie staat op losse schroeven”

Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Molenbeek

Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Molenbeek

Interview Laaoeuj

De commissie kwam op 29 november samen om dit besluit te bevestigen, dat op dat moment al unaniem beslist was. Maar toch komt de commissie op 12 december een tweede keer samen, en – opvallend genoeg – is de unanieme beslissing toen van tafel geveegd.

Dat niemand minder dan Brussels PS-voorzitter (en toekomstig Brussels lijsttrekker) Ahmed Laaouej tussen beide vergaderingen is geïnterviewd over de zaak door de PS-waakhond doet wenkbrauwen fronsen, net omdat de oorspronkelijke beslissing om Achaoui te schorsen ondertussen als sneeuw voor de zon is verdwenen. Laaouej had dat gesprek zelf gevraagd.

Het ruikt uiteraard naar druk van de Brusselse PS-voorzitter. "Ik beschouw de actie van de voorzitter, die duidelijk op de hoogte is gebracht van de genomen beslissingen, als een poging om druk uit te oefenen op de leden van de commissie om een beslissing te veranderen die hem in verlegenheid heeft gebracht", zo klonk het bij een lid van de commissie in een tekst die hij verzond naar de andere leden.

Bovendien is het geen geheim dat Moureaux binnen de Brusselse PS deel uitmaakt van de clan-Madrane, die op gespannen voet leeft met het kamp-Laaouej. Dat Laaouej steeds prominenter de plak zwaait binnen de Brusselse PS werd recent nog duidelijk, toen Rachid Madrane - voorzitter van het Brussels parlement en absoluut stemmenkanon - van Laaouej slechts de vijfde plek op de Brusselse lijst kreeg. Madrane liet daarop weten geen kandidaat meer te zijn bij de verkiezingen volgend jaar.

‘Zeer verontrustend’

Vrijdagavond heeft Moureaux zelf via sociale media gereageerd op het nieuws. “Ik ben sprakeloos. Als het artikel van Le Soir klopt, is het zeer verontrustend. Het vertrouwen in het gezag van mijn federatie staat op losse schroeven. En vertrouwen is een essentieel element in de politiek”, aldus de Molenbeekse burgemeester.

“Ter herinnering: ik heb in het belang van mijn partij enkele weken gezwegen over deze zaak, in het vertrouwen dat mijn klacht grondig zou worden onderzocht door de waakzaamheidcommissie.”

Moureaux is intussen twee maanden afwezig en had aangekondigd dat ze op 8 januari opnieuw haar rol als burgemeester zal opnemen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni