MR en N-VA over begroting Brussel-Stad: 'Alle middelen zitten bij socialisten'

© PhotoNews
| David Weytsman (MR) en Mathias Vanden Borre (N-VA.)

Slechts 5 procent van de totale begroting van Brussel-Stad belandt bij de groene schepenen. Dat berekenden oppositiepartijen MR en N-VA. De grootste budgetten gaan volgend jaar naar woningen, onderwijs en sociale dienstverlening, maar die zitten allemaal geconcentreerd bij de burgemeester en schepenen van socialistische komaf. Een partijgekleurde verdeling, vinden MR en N-VA.

De totale pot aan subsidies die Stad Brussel volgend jaar toebedeelt, bedraagt 266 miljoen euro. De grote meerderheid daarvan, zowat 95 procent, wordt verdeeld door burgemeester Close of één van zijn socialistische collega’s. Dat betekent dat de kabinetten van de groene schepenen heel wat minder middelen ter beschikking hebben. Voor Défi mag Fabian Maingain tot slot nog een procentje van het totaalbudget verdelen.

Zo gaat Bart Dhondt (Groen), schepen van mobiliteit, naar huis met in totaal slechts 180.000 euro voor fietsopvoeding en tweedehandsfietsverkopen. Zijn collega Zoubida Jellab (Ecolo) moet het stellen met 300.000 euro voor groene ruimten en openbaar groen.

Schepen voor cultuur Delphine Houba (PS) krijgt daarentegen meer dan 6 miljoen euro voor allerhande grote evenementen en nog eens meer dan 8 miljoen voor cultuursubsidies. De twee schepenen voor onderwijs Ans Persoons (one.brussels-SP.A) en Faouzia Hariche (PS) krijgen meer middelen voor naschoolse opvang, maaltijden op school en jeugdbeleid. En dan is er nog een pot van 80 miljoen toelagen voor het Brusselse OCMW, verdeeld door burgemeester Philippe Close (PS).

“Alle aandacht gaat naar sociale bijstand, woningen en onderwijs, maar zo krijgen we een stad die andere domeinen laat vallen”, zegt MR-fractieleider David Weytsman aan BRUZZ. “Het geld wordt niet voldoende geïnvesteerd in openbare netheid, politie, weginrichting en groene ruimten.”

“De groene kiezer is met een kluitje in het riet gestuurd”, vindt gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA). “In 2020 zal bijna 95 procent van alle subsidies door de burgemeester of schepenen van PS of SP.A-signatuur worden uitgegeven. Dit toont overduidelijk dat alle zware portefeuilles en budgetten bij rode schepenen zitten.”

Wijk per wijk

Er is buiten de begroting wel nog 7 miljoen euro voorzien voor weginrichting, waar onder andere fietspaden kunnen van profiteren. Benoit Hellings (Ecolo) krijgt als groene schepen nog flink wat middelen voor sportvoorzieningen, net als Arnaud Pinxteren (Ecolo) voor burgerparticipatie.

Volgens zowel N-VA als MR blijft het budget hoe dan ook te hoog. “De schulden zijn verdubbeld", zegt Weytsman. "Bovendien krijgen bepaalde wijken heel wat minder dan andere”, zegt hij. “In de Europese wijk en de Louizawijk krijgen ze maar 1 procent van het totale budget. Terwijl daar ook scholen, handel en sportvoorzieningen nodig zijn.”

Het debat over de begroting vindt maandagavond plaats tijdens de gemeenteraad. De groene fractie wenst nog niet te reageren alvorens het debat is afgerond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?