| Alexia Bertrand (MR) windt er geen doekjes om. Volgens haar tonen de relanceplannen van de Brusselse regering aan dat die niet begrijpt hoe omvangrijk de uitdaging is die Brussel te wachten staat.

MR-fractieleidster Alexia Bertrand: ‘Deze beleidsverklaring is gewoon een grap’

Godfried Roelant
© BRUZZ
23/10/2020
Updated: 23/10/2020 18.26u

De Brusselse regering wil met grote investeringen de hoofdstad opnieuw uit de coronaput laten klimmen. Maar volgens MR-fractieleidster Alexia Bertrand en oppositiepartijen N-VA en CD&V slaat die de bal mis. “Dit heeft niets met relance te maken, maar wel met het behoud van het status-quo. Schulden maken kan, maar alleen als ze ook zuurstof geven aan de economie." PVDA maakt zich dan weer vooral zorgen over hoe deze plannen de ongelijkheid in de samenleving zullen vergroten.

Voor de coronacrisis zat Brussel al met een structureel tekort van 500 miljoen euro. Daar komt nu nog eens een miljard aan coronaschulden bij. Om die put in de toekomst te dempen, wil de Brusselse regering werk maken van forse investeringen in onder andere mobiliteit, huisvesting, werk en klimaat. Verder krijgt ook visit.brussels een enveloppe van 10 miljoen euro om de toeristische sector nieuw leven in te blazen.

Status-quo

MR-fractieleidster, en lid van de oppositie, Alexia Bertrand vindt de plannen van de regering een aanfluiting van de gigantische uitdaging die Brussel te wachten staat. “Pas op, ik ben wel blij dat meneer Vervoort voor het eerst in 15 jaar erkent dat de hoofdstad kampt met structurele armoede."

"Dit is geld vrijmaken om iedereen te kunnen voorzien in basisbehoeften. Dat is de logica zelve, maar heeft niets te maken met een herstelbeleid"

Alexia Bertrand (MR), fractieleidster in het Brussels parlement

Alexia Bertrand, lijsttrekker voor Open MR in Sint-Pieters-Woluwe

"In dat opzicht is het goed dat er extra geïnvesteerd wordt in sociale huisvesting. Maar je kan dit plan, zoals hij dat zelf doet, onmogelijk een relanceplan noemen. Dit is geld vrijmaken om iedereen te kunnen voorzien in basisbehoeften, de logica zelve dus. Om van een herstelbeleid te kunnen spreken, moeten uitgaven gekoppeld worden aan investeringen. Op die manier kan de economie weer beginnen draaien. Dat is met deze voorstellen allesbehalve het geval.”

Bertrand spreekt onomwonden over ‘een behoud van het status-quo’. Maar dat is lang niet het enige wat haar zorgen baart. “Het blijft allemaal ook heel vaag. De tekst is een broddelwerk met holle begrippen waarvan de klanken nog lang zullen nagalmen in de toekomst. Zo horen we al bijna 20 jaar dat ‘Brussel de ambitie heeft om tegen 2050 een koolstofvrije stad te zijn en dat ‘er zal worden gekeken welke strategieën en maatregelen daarvoor nodig zijn’. Met deze plannen zal Brussel er niet beter op worden. Het is too little, too late, eigenlijk kan je het bijna een grap noemen.”

N-VA: 'Dit is wazig en onmogelijk te beoordelen zonder duidelijke tabellen'

De N-VA sluit zich aan bij de kritiek van de MR. "Na 15 maanden hebben we eindelijk een voorstelling van de begroting gekregen, maar die is onmogelijk te beoordelen zonder gedetailleerde tabellen," steekt fractieleidster Cieltje Van Achter van wal. "Het is goed om geld te voorzien voor het sociaal beleid. Dat juichen we toe, maar de middenklasse en de economie worden wel totaal uit het oog verloren."

"We krijgen minimale info over de uitgaven, maar over de besparingen wordt met geen woord gerept. En wat met 5G? Europa verwacht de uitrol van dat netwerk, maar de regering Vervoort lijkt dat totaal vergeten te zijn," aldus Van Achter nog.

CD&V: 'Gebrek aan visie over hoe we de rekeningen op termijn laten kloppen'

Bianca Debaets blijft na de regeerverklaring, net als de N-VA, achter met vragen over de uitrol van het 5G-netwerk. Maar ze had ook graag meer uitleg gekregen over hoe de regering op termijn de rekeningen opnieuw wil laten kloppen. "Dit getuigt dus van een gebrek aan visie," is ze niet mals voor Rudi Vervoort (PS) en zijn collega's.

“Ik hoop dat de Brusselse Regering verschillende begrotingstrajecten kan volgen, gaande van een snelle economische heropleving tot een jarenlange recessie, maar daar is helaas geen spoor van terug te vinden in deze beleidsverklaring. En het is niet met de vage verwoordingen van de Minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) gisteren dat we in 2024 een structureel begrotingsevenwicht zullen bekomen.”

Daarnaast komt ook de middenklasse te weinig in de plannen voor. "Er zijn maatregelen nodig om de exodus van de middenklasse uit Brussel te stoppen en tegelijkertijd nieuwe gezinnen aan te trekken. Maar daarover kijkt de regering klaarblijkelijk de kat uit de boom." Debaets is wel verheugd dat de middelen voor het gelijkekansenbeleid gevoelig opgekrikt worden. “Voor 2021 worden 50% meer middelen vrijgemaakt, een beslissing die ik wel kan toejuichen," besluit Debaets.

PVDA: 'Pleister op een open wonde'

Bij de PVDA maken ze zich zorgen over het budget voor de gezondheidszorg. "We hebben concrete cijfers gehoord voor leningen aan de bedrijven. Maar de nodige budgetten ontbreken om de noodsituatie in de rusthuizen aan te pakken. Een zorgkundige vertelde me dat ze 's nachts maar met tweeën waren om voor 82 bewoners te zorgen. We hebben nu meer personeel nodig, niet tegen het einde van 2021," zegt fractieleidster Françoise De Smedt.

De partij benadrukt ook dat deze plannen de ongelijkheid in de samenleving verder zullen vergroten. "Een snelle berekening leert dat een thuisverpleegkundige jaarlijks meer dan 1500 euro zal moeten betalen. Het is schandalig om al die essentiële beroepen zo te behandelen. Men laat de werknemers betalen voor de crisis, maar grote bedrijven als Colruyt en Delhaize mogen enorme winsten blijven maken."

De Smedt ziet de toekomst ook somber in voor de horeca. "Er komt een sociale vloedgolf op ons af. Ik denk meer in het bijzonder aan de kleine zelfstandigen in de horeca. Er is geen enkele garantie van de overheid dat ze niet kopje onder zullen gaan. Je kunt het bloeden niet stoppen met kleine pleisters."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Veiligheid, Samenleving, Alexia Bertrand, coronacrisis, beleidsverklaring, Brusselse regering, Rudi Vervoort

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni