Georges-Louis Bouchez, kandidaat-voorzitter voor MR

| Georges-Louis Bouchez.

MR pleit voor Comité P voor de magistratuur

© Belga
17/11/2022

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pleit voor de oprichting van een controleorgaan voor de magistratuur, naar analogie met het Comité P voor de politie. Hij herhaalt dat voorstel naar aanleiding van de moord op een politieagent vorige week in Brussel.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne gaf maandag in de Kamer tekst en uitleg bij de steekpartij die het leven kostte aan de 29-jarige agent Thomas Monjoie. De Open VLD-vicepremier citeerde daarbij veelvuldig uit een rapport van de Brusselse procureur-generaal Johan Delmulle, dat stelde dat de magistraat van dienst al het mogelijke had gedaan om te vermijden dat Yassine M., een geradicaliseerde ex-gedetineerde die op de OCAD-lijst stond, tot geweld overging.

Vragen omtrent communicatie

Delmulle stelt zich daarentegen wel vragen bij de communicatie tussen de politie en het Brusselse Sint-Lukasziekenhuis waar de verdachte op de dag van de steekpartij was binnengebracht nadat hij in het politiecommissariaat had aangegeven haat te voelen jegens agenten en hulp te zoeken. De man verliet het ziekenhuis kort daarna zonder dat hij werd onderzocht. Politie noch parket werden daarvan op de hoogte gesteld. Het ziekenhuis had geen informatie gekregen over het profiel van de man.

De MR liet zich maandag in de Kamer al kritisch uit over de rol van het gerecht. Als dat sterker had ingegrepen was Thomas Monjoie donderdagavond misschien wél thuisgekomen, zei Denis Ducarme bijvoorbeeld. Volgens voorzitter Georges-Louis Bouchez kon de magistraat van dienst Yassine M. wel degelijk van zijn vrijheid beroven, ook al spreekt Delmulle dat in zijn nota tegen. Het is "onwaardig" dat de verantwoordelijkheid op de politie en zelfs het ziekenhuis wordt afgeschoven, zei hij donderdag aan Bel RTL.

Controleorgaan voor Justitie

Bouchez pleitte daarbij ook opnieuw voor een controleorgaan voor Justitie naar analogie met het Comité P voor de politie of het comité I voor de inlichtingendiensten. De Hoge Raad voor Justitie kan slechts op een beperkt aantal terreinen controleren en er zit geen systematiek in het systeem, zei hij.

"De onafhankelijkheid van Justitie in een democratie staat niet gelijk met onverantwoordelijkheid." Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) benadrukte donderdag in De Ochtend op Radio 1 dat de politie de informatie hoogstwaarschijnlijk niet kon delen met het ziekenhuis, omdat er niet zoiets bestaat als een gedeeld beroepsgeheim.

"We zullen dat uiteraard in detail nagaan, maar ik aanvaard niet dat men op basis van voorlopige conclusies in de richting van onze politiemensen wijst."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni