MR-voorzitter Bouchez: 'We moeten ophouden met Vlaanderen als rechts te zien'

© PhotoNews
| MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez
Updated: 23-01-2020 - 11:21

"Ik ben een unitarist. Ik ga je zelfs vertellen: ik denk dat we alles op federaal niveau moeten terugzetten. Ik ben voor een eenheidsstaat." Dat zegt Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de MR en koninklijk informateur, in een interview met het Franstalige tijdschrift Wilfried dat donderdag verschijnt. "We moeten ophouden met Vlaanderen als rechts te zien", zegt hij ook nog.

"Als er ooit een evaluatie zou komen van de zes staatshervormingen, kan ik u al de conclusie geven. Het komt erop neer dat we alles terug op nationaal niveau moeten zetten", is een andere opvallende quote van Bouchez.

"Je moet de volledige acht pagina's van het interview lezen om het te begrijpen en je niet beperken tot twee zinnen", reageert Bouchez donderdag op Twitter, in reactie op het interview. "Dan zal je snappen dat ik enkel een ideaal heb beschreven. Dit heeft niets te maken met de huidige missie."

In het interview met Wilfried werpt Bouchez zich op als een overtuigd liefhebber van België, in die mate dat hij liefst alle bevoegdheden geherfederaliseerd zou zien. Het interview werd afgenomen voor kerst, op een moment dat de MR-voorzitter wel al informateur was, samen met Joachim Coens van CD&V. Zijn opdracht als informateur komt niet rechtstreeks aan bod in het gesprek, waaraan ook François De Smet van Défi deelnam.

Volgens Bouchez moeten we ophouden met Vlaanderen als rechts en Wallonië als links te zien. "Een stem voor Vlaams Belang is een proteststem, die totaal losstaat van het programma van die partij", zegt hij in het interview. In Wallonië worden die proteststemmen gecapteerd door PVDA.

Het sociaal-economische programma van Vlaams Belang staat volgens Bouchez ook diametraal tegenover dat van N-VA, en houdt meer verband met dat van Front National in Frankrijk of dat van de communisten uit de jaren tachtig. De meest rechtse sociaal-economische partij in Vlaanderen is volgens hem momenteel Open VLD.

'De Wever is fenomeen'

Het mentaliteitsverschil tussen Vlaanderen en Wallonië zit volgens Bouchez vooral in de hoofden van de politici, niet bij de bevolking. "Je kan met het sociaal-economische programma van N-VA opkomen in Wallonië en 20 tot 30 procent van de stemmen halen." De grootste vijand is momenteel het populisme, het wantrouwen in de democratie, vindt hij. "De huidige federale onderhandelingen versterken de populistische partijen nog."

Hoewel hij het niet eens is met de nationalistische idealen van N-VA, heeft Bouchez wel lof voor voorzitter Bart De Wever. "Je kan zeggen wat je wil over De Wever, maar wat politieke verdienste betreft, is hij het grootste Belgische fenomeen van de laatste jaren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?