MR vraagt bevel Vervoort om dinsdag geblokkeerde stad te vermijden

© An Missotten
| De MR wil voorkomen dat taxichauffeurs boos op Uber dinsdag het hele verkeer in Brussel lamleggen

De fractieleider van de Brusselse MR, Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf, heeft zondag minister-president Rudi Vervoort (PS) aangespoord om een bevel uit te vaardigen tegen de aangekondigde taxibetoging van dinsdag. Het bevel zou moeten verhinderen dat het verkeer in de stad wordt lamgelegd.

De taxisector heeft aangekondigd dinsdag op straat te komen tegen de impact van Uber op hun sector. De taxichauffeurs eisen ook het ontslag van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

Het protest zou al om 5 uur ’s ochtends beginnen, met langzaamaanacties en filterblokkades. Vanwege de verwachte hinder heeft de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn al aangekondigd dat het station Brussel-Noord al zeker tot 14 uur niet bediend zal worden.

De MR vraagt een politiebevel op gewestelijk niveau om de gevolgen van de taxi-actie binnen de perken te houden. “Het recht om te betogen is niet absoluut”, zegt de partij. “De administratieve overheden mogen limieten instellen om de publieke orde en het respect voor andere individuele vrijheden te vrijwaren.”

'Politiek in moeilijkheden'

Minister-president Vervoort moet zijn beslissingen coördineren met de gouverneur van Vlaams-Brabant, zeggen de liberalen, omdat bepaalde blokkages zich op diens grondgebied zullen bevinden.

Ze herinneren eraan dat de wet de politie en de overheid verplicht om het verkeer mogelijk te houden.”Mensen die dat in de weg staan, kunnen administratief worden aangehouden”, zegt fractieleider De Wolf.

“Wat ook de redenen zijn voor de onvrede bij de taxichauffeurs, die de minister-president duidelijk raken, hij verkeert politiek in moeilijkheden in dit dossier maar kan zich niet onttrekken aan zijn wettelijke verplichtingen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?