N-VA alleen naar de kiezer in Kraainem

In faciliteitengemeente Kraainem doet N-VA in tegenstelling tot andere Vlaamse partijen niet mee met de tweetalige 'Lijst van de Burgemeester', die momenteel in de maak is. De Vlaams-nationalisten komen in oktober op met een zelfstandige lijst die wordt getrokken door gemeenteraadslid Joost Vanfleteren.

De Vlaamse partijen vormen in de huidige gemeenteraad van Kraainem de eenheidsfractie Open. Deze beschikt over drie zetels op een totaal van 23. Open Vld en CD&V maakten vorige maand echter bekend dat ze hun medewerking verlenen aan de 'Lijst van de Burgemeester' die zal getrokken worden door de huidige burgemeester Dorothée Cardon de Lichtbuer (cdH). Deze lijst heeft ook de steun van cdH en Ecolo.

"Wij waren in eerste instantie van plan om samen met andere Vlaamse partijen in kartel naar de verkiezingen te trekken, maar de andere Vlaamse partijen in Kraainem houden de facto op te bestaan vermits zij niet meer onder hun eigen naam wensen op te komen", aldus Vanfleteren.

"In ruil voor een zitje in de gemeenteraad kiezen CD&V en Open Vld voor een tweetalig Kraainem zonder ook maar een schijn van een Vlaams accent. Voor de N-VA meer dan voldoende redenen om Vlaams Kraainem van een verdere teloorgang richting een formeel tweetalige gemeente te verhinderen."

In de gemeenteraad van Kraainem zwaait Union, een kartel van MR, Défi en cdH momenteel de plak met een comfortabele meerderheid van 16 zetels op 23. De tweetalige burgerbeweging 'Kraainem Unie' heeft 4 zetels en Open 3.

Dorothée Cardon de Lichtbuer (cdH) volgde in navolging van een bestuursakkoord eind 2015 Veronique Caprasse (DéFi) op als burgemeester. Het boterde van meet af aan echter niet met de andere leden van het college omdat de Lichtbuer, die pas in 2015 haar intrede deed in het schepencollege, geen andere bevoegdheden kreeg dan die haar van rechtswege toegewezen zijn als burgemeester.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?