Cieltje Van Achter (N-VA)

| Cieltje Van Achter, fractievoorzitter N-VA in het Brussels Parlement.

N-VA betreurt dat 'op Vlaamse feestdag taalwet geen prioriteit is voor Open VLD en Groen'

11/07/2022

N-VA betreurt "dat het respect voor de taalwet zelfs op de Vlaamse feestdag geen prioriteit is voor de Brusselse meerderheidspartijen Open VLD en Groen". Op de agenda van het Brussels Parlement stond op 11 juli maar één voorstel op de agenda: een voorstel van resolutie van N-VA met maatregelen tegen taaldiscriminatie bij de Brusselse gemeenten in de commissie Algemene Zaken. Maar de tekst van de oppositiepartij werd weggestemd. Enkel N-VA stemde voor, de PVDA onthield zich.

De aanleiding tot het N-VA-voorstel is het jaarlijkse taalrapport van de Brusselse vicegouverneur, die besluit dat de lokale besturen en de OCMW's de taalwetgeving alsmaar vaker overtreden. Steeds meer aanwervingen van gemeentepersoneel gebeuren in strijd met de bestuurstaalwetgeving.

"Geen onmogelijke eisen"

N-VA-fractieleidster Cieltje Van Achter verwijt de meerderheid een gebrek aan ernst en beklemtoont dat het voorstel van N-VA geen radicale of onmogelijke eisen vooropstelt: "We vragen dat de taalwetgeving bij toekomstige aanwervingen opnieuw wordt nageleefd en dat de regering daarop toeziet. Daarnaast willen we dat de jaarlijkse rapporten van de vicegouverneur op de regeringstafel belanden en dat de regering een masterplan opstelt om de tweetaligheid van de Brusselse administraties te versterken. Vele Brusselaars zijn overtuigd dat de kennis van het Nederlands belangrijk is, alleen hebben de besturen dit blijkbaar nog niet door."

Van Achter begrijpt niet dat het versterken van het tweetalige karakter van Brussel "geen prioriteit is voor de regering": "Wat doen de Vlaamse meerderheidspartijen eigenlijk nog voor de Nederlandstaligen in Brussel? Met Sven Gatz (Open VLD) hebben we vandaag nochtans een minister van Meertaligheid. Maar zelfs die legt de focus liever op het romantiseren van meertaligheid dan te garanderen dat zowel Vlamingen als Franstaligen in hun eigen taal geholpen worden. De voorbije twee jaar hoor ik de Vlaamse meerderheidspartijen vaker pleiten voor het Engels als officiële derde taal dan dat ze een strijdpunt maken van de taalrechten van Nederlandstaligen."

Vlaamse feestdag in Brussel

11 juli staat in Brussel gelijk aan 'Vlaanderen feest, Brussel Danst'. BRUZZ was er bij met een live-uitzending vanuit het centrum van de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Vlaamse feestdag in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni