N-VA: ‘Voorstel Gatz holt rol van gemeenschappen uit’

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Gilles Verstraeten (N-VA)

Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) zou de Brusselse inburgeringstrajecten graag naar elkaar toe zien groeien. N-VA reageert verbaasd. “We mogen de verantwoordelijkheden van de gemeenschappen niet uithollen.”

In een gesprek met onze redactie breekt Sven Gatz een lans voor toenadering tussen de verschillende inburgeringstrajecten die Vlaamse en Franse gemeenschapscommissies organiseren in Brussel. Die trajecten worden nu grotendeels los van elkaar georganiseerd. Op termijn denkt Gatz dat Brussel naar één inburgeringstraject gaat.

Kar voor paard

N-VA is het niet eens met de voorzet van Gatz. “We hebben samenwerkingsakkoorden gesloten, die kan je niet zomaar in vraag stellen,” zegt Brussels parlementslid Gilles Verstraeten.

“Het komt er eigenlijk op neer dat Sven Gatz mee gaat in het spelletje van de Franstaligen, die de rol van de gemeenschappen proberen in te perken. Wij vinden het juist een meerwaarde dat de gemeenschappen hier hun verantwoordelijkheid nemen. Ik vraag met trouwens af wat Gatz' partijgenoot en Vlaams minister van Inburgering Bart Somers hiervan denkt."

Verstraeten vindt het ook vreemd dat Gatz nu al met veranderingsvoorstellen komt, terwijl de verplichte inburgering in Brussel nog niet eens een feit is. “Men zou het systeem eerst moeten laten werken, in plaats van de kar voor het paard te spannen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?