Na kwarteeuw Maingain: François De Smet nieuwe voorzitter Défi

© PhotoNews
| François De Smet
Updated: 01-12-2019 - 16:08

Brusselaar François De Smet werd op zondag verkozen tot nieuwe voorzitter van Défi. Hij volgt Olivier Maingain op, die de partij al leidde sinds 1995.

François De Smet, Kamerfractieleider en oud-directeur van het federaal migratiecentrum Myria, volgt aftredend voorzitter Olivier Maingain op. Maingain was al sinds 1995 voorzitter.

De Smet werd verkozen met 62,3 % van de stemmen. Zijn grootste concurrent Christophe Magdalijns - ook een Brusselaar - haalde 34,5 % van de stemmen. De twee Waalse kandidaten, Jean-Claude Cremer en Julie Leclercq, speelden met respectievelijk 1,3 en 1,9 procent niet echt mee.

Enkele minuten voor het begin van de verkiezingen zei De Smet nog dat hij vertrouwen heeft in de toekomst van de partij. "Ik heb er vertrouwen in omdat het een goed debat is geweest. Wat de uitkomst van de verkiezing ook zal zijn, die zal goed zijn voor Défi. Zelfs als één van mijn concurrenten wordt verkozen, dan ben ik niet bezorgd over de toekomst van de partij. De toekomst zal een afspiegeling zijn van de mooie en waardige campagne die we gevoerd hebben."

In een reactie bij BRUZZ verklaart De Smet dat hij van Défi in eerste instantie opnieuw een sterke partij wil maken, zowel in Brussel als in Wallonië. "Wij willen een constructieve partner zijn, en willen oplossingen vinden voor sociale thema's zoals de financiering van justitie en de sociale zekerheid," aldus De Smet. "We willen een liberalisme vinden dat nog authentieker sociaal is."

Het land redden

In zijn overwinningsspeech zei De Smet dat de beste manier om de Franstaligen te verdedigen erin bestaat om het land te redden. "De Franstaligen willen in België leven, niet in Vlaanderen, maar ook niet in een Waals-Brusselse staat die als reactie ontstaan is op de onvermijdelijk geachte overwinning van het Vlaams nationalisme", aldus de nieuwe partijvoorzitter.

François De Smet bracht ook hulde aan zijn voorganger Olivier Maingain, die hij loofde voor zijn inzicht en moed in de loop van de jaren, met inbegrip van de beslissing om de banden met de MR door te knippen met het risico om alles te verliezen.

"Sinds 1964 is Défi tienmaal doodverklaard, maar we hebben ons steeds kunnen heruitvinden. Ik wil dat we fier kunnen zijn op de waarden van het liberalisme van de verlichting en op de fundamentele rechten die elke samenwerking met het nationalisme uitsluit, die arbeid mobiliseert, emancipeert en strijdt tegen armoede en kansarmoede", luidde het.

De Smet had ook een boodschap voor de militanten: "Wees hard op de ideeën, vastberaden over principes, maar blijf steeds respectvol tegenover de mensen. Denk er steeds aan dat je ergste tegenstander ook een moeder, partner en kinderen heeft die voor hem lijden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?