Voormalig Myria-directeur François De Smet kandidaat-voorzitter bij Défi

© Saskia Vanderstichele

François De Smet is kandidaat-voorzitter bij Défi. Dat schrijven verschillende Franstalige kranten donderdag. De Smet is Kamerlid en was in een vorig leven directeur van het federaal migratiecentrum Myria. Hij is de eerste kandidaat-voorzitter bij Défi.

Nu Olivier Maingain zich terugplooit op de lokale politiek, moet Défi op zoek naar een nieuwe voorzitter. François De Smet dient zich als eerste aan. De Smet is nog niet lang lid van de partij, maar "ik heb zoveel vragen gekregen, ik heb bepaalde mensen in de partij geconsulteerd en ik heb me gerealiseerd dat ik een project kan voorstellen dat kan passen bij het Défi van vandaag", zegt hij donderdag in La Libre.

De Smet wil de structuren en interne procedures in de partij veranderen, zegt hij, en tegelijkertijd ook investeren in het federale niveau. De Smet is momenteel samen met Sophie Rohonyi het enige Kamerlid voor Défi. "Het federale niveau is verlaten. Het is dus het moment om daarin te herinvesteren." Het Kamerlid pleit onder meer voor een "duurzame staatshervorming", "gebaseerd op de efficiëntie en niet enkel op identitaire basis, met de herfederalisering van bevoegdheden."

Andere potentiële voorzitters hebben nog tot zondagavond om zich kandidaat te stellen. Onder meer de naam van voormalig Brussels minister Didier Gosuin circuleert, net als die van de Brusselse parlementsleden Christophe Magdalijns en Emmanuel De Bock.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?