Maingain wordt dan toch geen verbindingsofficier

© PhotoNews
| Olivier Maingain (Défi) bij een consultatie door Koning Filip na de verkiezingen van 26 mei 2019.

De functie van verbindingsofficier tussen Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap, die bij de onderhandelingen tussen de Franstalige Brusselaars beloofd was aan Défi-voorzitter Olivier Maingain, kan niet ingericht worden.

In het besluit over de verdeling van de bevoegdheden in de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) is bepaald dat de coördinatie van het beleid van het college en de relaties met Wallonië en de Franse Gemeenschap tot de bevoegdheden van de minister-president behoren.

Dat merkte minister-president Barbara Trachte (Ecolo) woensdag op in het parlement van de Cocof. Ze antwoordde daarmee op parlementaire vragen van Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), Céline Fremault (CDH) en Michaël Vossaert (Défi).

Maingain had de functie van agent de liaison zelf gecreëerd. De burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe zag in zichzelf de ideale socio-economische bruggenbouwer tussen Brussel en Wallonië. Dat Maingain tijdens de onderhandelingen van de Franstalige onderhandelaars deze post verwierf, zette kwaad bloed bij de oppositie. De Nederlandstalige onderhandelaars waren geen betrokken partij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?