Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout gekozen als co-voorzitters van Groen

AB, BVR
© BRUZZ
11/06/2022

De Molenbeekse Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout zijn het nieuwe voorzittersduo van Groen. Ze haalden het in één stemronde met 57 procent van de stemmen, gevolgd door Anderlechtenaar Juan Benjumea Moreno en Elisabeth Meuleman (35 procent) en Jenna Boeve en Brusselaar Jad Zeitouni (6 procent). "Dit is de start van een nieuw tijdperk voor onze partij."

Met hun campagne #TrotsOpGroen wisten Naji en Vaneeckhout de meerderheid van de Groen-leden achter hun project te scharen. Die slogan kwam er na de vaststelling dat Groen zich in 2019 teveel in het defensief liet duwen, en afgeklopte standpunten niet meer durfden vertolken uit vrees dat die slecht zouden vallen bij het publiek.

Dat willen Naji en Vaneeckhout nu anders doen. "Net nu is er nood aan een overtuigde progressieve politiek", klinkt het. Ze worden co-voorzitters van Groen en kiezen dus bewust voor gedeeld leiderschap.

Verwachte winnaars

Dat Naji en Vaneeckhout het op het voorzitterscongres in Evere haalden als voorzittersduo, is geen verrassing. Al van bij aanvang van de verkiezingen werden zij getipt als winnaars. Belangrijk was de ervaring van Vaneenckhout als gewezen ondervoorzitter, in welke hoedanigheid hij regelmatig contact had met de lokale afdelingen in Vlaanderen en Brussel. Naji kon zichzelf dan weer in de verf zetten als frisse nieuwkomer.

Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman kon ook ervaring in de weegschaal leggen, en kwam in tandem op met Anderlechtenaar Juan Benjumea Moreno. Die laatste is nog maar sinds 2019 Brussels parlementslid, maar maakte meteen indruk met zijn dossierkennis en intelligentie. Ze haalden 35 procent van de stemmen.

Het derde duo bestond uit Brusselaar Jad Zeitouni en de Gentse Jenna Boeve: beiden actief binnen Jong Groen. Hoewel ze het meenden met hun kandidatuur, bestempelden ze zichzelf als outsiders. Voor hen was de verbinding met de niet-stemmers heel belangrijk. Ze haalden 6 procent.

Oorspronkelijk dong nog een vierde duo mee naar het voorzitterschap, maar hun kandidatuur bleek niet ernstig, oordeelde de partij.

Stad en platteland

Naji, 30 jaar en afkomstig uit Molenbeek, wil als vrouwelijke partijvoorzitter met etnisch-cultureel diverse achtergrond ook de stem van vrouwen en minderheidsgroepen vertolken. "Ongelijkheid is het grootste onrecht in onze maatschappij en de klimaatcrisis is bij uitstek een ongelijkheidscrisis. Naast de klimaatopwarming is de strijd tegen racisme en armoede mijn belangrijkste drijfveer om mij te engageren. Dat deed ik al als vrijwilliger in de huiswerkklas en dat engagement wil ik nu verder zetten op het hoogste politieke niveau", zegt ze.

Vaneeckhout uit het West-Vlaamse Anzegem was eerder al ondervoorzitter van de partij. Hij maakt er een strijdpunt van om het welzijn van alle mensen opnieuw centraal te zetten. "Welzijn en gezondheid, dat is honderd procent Groen. Het mentale welzijn van onze jongeren, de crisis in het onderwijs en in de kinderopvang: dat zijn zaken waar vele ouders met mij ongerust over zijn."

Tot 2024

Veel tijd is er echter niet, want in 2024 zijn er al verkiezingen, waarna hun mandaat ook meteen afloopt - of mogelijk vernieuwd wordt. "De maatschappelijke uitdagingen zijn enorm. De politiek heeft een enorme verantwoordelijkheid de komende jaren. We kunnen ons niet permitteren om een partij te zijn die angstig in een hoekje zit of te veel met zijn eigen schaduw bezig is."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni