Vlag NAVO hoofdkwartier Evere

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, heeft maandag zijn intrek genomen in zijn nieuwe kantoor in de gloednieuwe hoofdzetel van de militaire alliantie in Brussel. Intussen is meer dan de helft van het personeel verhuisd naar "de andere kant van de straat".

"Het is tijd om te verhuizen, want toen we in 1967 onze intrek namen in het oude gebouw telde de Navo vijftien lidstaten. Vandaag zijn we met 29 leden", zei Stoltenberg aan enkele journalisten naar aanleiding van zijn eerste werkdag in het nieuwe hoofdkwartier.

Dat gebouw moet midden juni helemaal operationeel zijn en zal dan onderdak bieden aan alle 4.000 personeelsleden. Het sobere kantoor van de secretaris-generaal bevindt zich op de tweede verdieping van de futuristische mastodont van staal, beton en glas.

Het gebouw aan de Leopold III-laan in Evere is zeven verdiepingen hoog en bestrijkt een oppervlakte van 25 voetbalterreinen. Aan de bouw hangt een prijskaartje van 1,17 miljard euro.


Op 7 en 8 juni vergaderen de ministers van Defensie van de Navo-lidstaten voor de eerste keer in het gebouw. Ruim een maand later, op 11 en 12 juli, vindt een top van de staatshoofden en regeringsleiders plaats. Onder meer de Amerikaanse president Donald Trump wordt er verwacht. De Amerikaanse delegatie bij de Navo wordt overigens de laatste die verhuist naar de andere kant van de laan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Politiek , NAVO , Jens Stoltenberg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni