© Jean Spinette | Jean Spinette aan het werk op een van de balkons van het gemeentehuis.

Nieuwe burgemeester Sint-Gillis: Jean Spinette is dossiervreter met zware erfenis

Kris Hendrickx
© BRUZZ
08/12/2021

De toekomstige burgemeester van Sint-Gillis heet Jean Spinette. De opvolger van Charles Picqué staat bekend als een progressieve dossiervreter, die al eens theatraal uit zijn sloffen kan schieten. Als opvolger van de immens populaire Charles Picqué wordt van hem ook verwacht dat hij de lokale PS behoedt voor machtsovername door het oprukkende Ecolo.

58 procent van de stemmen van de lokale PS-afdeling. Het is met afgetekende cijfers dat huidig schepen van Financiën, Onderwijs en Preventie Jean Spinette het dinsdag haalde als opvolger van Charles Picqué. Grote concurrente en eerste schepen Cathy Marcus haalde 30 procent, outsider Myriem Amrani 10 procent.

Spinette is al actief bij de gemeente Sint-Gillis sinds 1999, eerst als programmabeheerder voor de herinrichting van de wijken, later als directeur van de dienst cultuur. Vanaf 2007 tot 2018 was hij OCMW-voorzitter en de laatste vijf jaar van die periode ook voorzitter van de Brusselse OCMW’s.

Gevraagd naar zijn prioriteiten vanaf mei (dan pas verlaat Charles Picqué zijn functie) benadrukt Spinette dat hij vooral veel belang hecht aan de methode waarmee bestuurd wordt. “Politici moeten in de eerste plaats heel goed kunnen luisteren naar de bevolking en ze bij het beleid betrekken. Op een gelijkaardige manier ga ik niet gewoon een beleid uittekenen, maar gaan we dat samen doen met de schepenen, het wordt een collectief beleid.”

"We moeten ervoor zorgen dat mensen hier, in het hart van de stad betaalbaar kunnen blijven wonen"

Jean Spinette (burgemeester in spe)

Een portretfoto van Jean Spinette

Of die participatieve aanpak een trendbreuk is met zijn voorganger Charles Picqué? “Ergens wel, ik vertegenwoordig dan ook een jongere generatie. Tegelijk zie ik dat Charles Picqué iets gelijkaardigs heeft gedaan in zijn beginperiode: overal in de gemeente gaan kijken wat er leeft en wat de problemen zijn, om daar dan op te antwoorden met ambitieuze plannen: hij liet onder meer alle trottoirs heraanleggen.”

De nadruk op de methode belet de burgemeester in spe niet om enkele prioriteiten naar voor te schuiven. “We moeten ervoor zorgen dat mensen hier, in het hart van de stad betaalbaar kunnen blijven wonen. Mijn collega van huisvesting (tegenkandidate voor de sjerp Cathy Marcus, red.) werkt daar hard aan, door bijvoorbeeld woningen van de gemeentelijke regie te ‘socialiseren’, er woningen aan sociale tarieven van te maken.”

Spinette wijst er ook op dat Sint-Gillis een gemeente is met erg veel kinderen en jongeren. “Die moeten gehoord worden en we moeten samen met hen beleid maken.”

Spinette treedt in de voetsporen van de immens populaire Picqué. Hij moet ook de positie van de PS tegenover het oprukkende Ecolo verdedigen.

De toekomstige burgemeester treedt in de voetstappen van de erg populaire Picqué (goed voor ruim de helft van de stemmen op zijn lijst), die al aan de macht was sinds 1985. In een gemeente waar Ecolo ook zo al terrein wint (28 procent bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen), moet hij ook proberen om de positie van de PS te verdedigen. Spinette ziet het probleem niet. “We zullen hard werken en dan zien we wel bij de verkiezingen. Ik ben net blij dat we een van de meest progressieve gemeenten van Brussel zijn.”

spinetteunion.jpg
© Jean Spinette | Jean Spinette als Unionfan.

In zijn omgeving staat Spinette bekend als een dossiervreter, die zijn kennis dan ook nog eens prima kan overbrengen. Door zijn lange staat van dienst binnen de gemeente kent hij het klappen van de lokale zweep erg goed. Tegelijk heeft hij ook een breder netwerk, onder meer in het Brussels parlement, de Irisziekenhuizen (hij is bestuurder) of bij de Brusselse OCMW’s (dankzij zijn jarenlange voorzitterschap).

Spinette wordt ook omschreven als een erg aanspreekbare en gemoedelijke politicus. Toch heeft hij ook een passioneel kantje, waarbij hij al eens in woede kan uitbarsten tijdens een vergadering.

De PS staat op de rem voor het mobiliteitsplan. De groenen hopen dat Jean Spinette zich opener zal tonen dan de huidige conservatieve lijn van de partij.

Van de twee belangrijkste rivalen gold Spinette als de meest progressieve, die ook een actieve rol speelde in het vormen van een coalitie met Ecolo. Charles Picqué koos daarvoor jarenlang voor de MR als partner.

Toch is het uitkijken hoe verzoenend Spinette zich opstelt in cruciale dossiers als het circulatieplan voor de gemeente. De plannen om van heel Sint-Gillis een autoluwe wijk te maken (binnen het kader van het gewestelijk mobiliteitsplan Good Move), krijgen volgens verschillende bronnen tegenwind van de lokale PS. Spinette volgde daarbij totnogtoe eerder de conservatieve lijn van Charles Picqué. De groenen hopen dat Spinette als burgemeester grotere stappen durft zetten en zijn progressieve discours ook in de praktijk brengt. Zeker is dat allerminst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Politiek, Jean Spinette, Charles Picqué, Cathy Marcus, burgemeester Sint-Gillis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie