16 februari 2023: 163 asielzoekers werden van het kraakpand in de Paleizenstraat overgebracht naar Het Ibis Budget Brussels South-hotel in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) in Vlaanderen, niet ver van de grens met het Brussels Gewest

| Het Ibis Budget Brussels South-hotel in Sint-Pieters-Leeuw in Vlaanderen, niet ver van de grens met het Brussels Gewest.

Nog 92 asielzoekers in Ibis-hotel in Sint-Pieters-Leeuw

© Belga
20/02/2023

Er bevinden zich nog 92 asielzoekers in het Ibis-hotel in Ruisbroek, deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw. Dat meldt burgemeester Jan Desmeth (N-VA) maandag. Vandaag, dinsdag en woensdag worden nog groepjes mensen naar opvangcentra van Fedasil overgebracht.

Sinds vorige week woensdag woont een deel van de mensen uit het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek in het IBIS-hotel in Ruisbroek. In totaal kwamen 180 mensen in het hotel aan, maar acht onder hen moesten wegens medische redenen naar het ziekenhuis gebracht worden. Zo bleven er nog 172 mensen over.

Vanaf vrijdag werden mensen in groepjes naar erkende opvanginitiatieven gebracht. Afhankelijk van in welke procedure de mensen zaten, ging het naar een initiatief van de Brusselse noodopvang of naar een centrum van Fedasil. Zo zijn tot hiertoe een twintigtal personen naar de noodopvang doorverwezen, en een zestigtal naar Fedasil.

In het weekend zijn er geen verplaatsingen meer georganiseerd, maar is een grote inventaris opgemaakt. 92 mensen zijn geregistreerd, met het nummer van hun asielprocedure van Fedasil. Omstreeks 14 uur maandagnamiddag kwamen medewerkers van Fedasil ter plaatse om uitleg te geven en een nieuwe groep van ongeveer 30 mensen te begeleiden richting een centrum. Ook dinsdag en woensdag vertrekt een groep van ongeveer 30 mensen. Nadien zou iedereen uit het hotel weg moeten zijn.

"Alles verloopt vlot en rustig", vertelt burgemeester Desmeth. "De meeste mensen zijn gelukkig dat ze kunnen doorstromen naar een erkend asielcentrum."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni