16 februari 2023: 163 asielzoekers werden van het kraakpand in de Paleizenstraat overgebracht naar Het Ibis Budget Brussels South-hotel in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) in Vlaanderen, niet ver van de grens met het Brussels Gewest

| 16 februari 2023: 163 asielzoekers werden van het kraakpand in de Paleizenstraat overgebracht naar Het Ibis Budget Brussels South-hotel in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) in Vlaanderen, niet ver van de grens met het Brussels Gewest.

Dertigtal asielzoekers verlaat vanavond al Ibis-hotel in Sint-Pieters-Leeuw

© Belga
16/02/2023
Updated: 16/02/2023 19.23u

Een dertigtal mensen die momenteel in het IBIS-hotel van Sint-Pieters-Leeuw verblijven, worden donderdagavond al overgebracht naar het opvangnetwerk van Fedasil. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt, na afloop van het tweede crisisoverleg donderdag.

Donderdagvoormiddag zaten het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en dat van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) samen met het lokaal bestuur van Sint-Pieters-Leeuw en de provincie, om over de situatie aan het hotel te spreken. Daaruit was een plan van aanpak gekomen.

Donderdagnamiddag werd gestart met na te gaan wie van de mensen recht heeft op asiel, wie eventueel al in een asielprocedure zit en wie er geen recht op heeft. Fedasil heeft intussen een zeventigtal mensen, goed voor 40 procent van de totale groep, kunnen screenen, meldt Jan Desmeth (N-VA), burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw.

Van die zeventig personen blijkt er een zestigtal mensen in een asielprocedure te zitten, een tiental zit niet in een asielprocedure. Die laatste groep wordt vrijdag opgevangen in Brusselse noodopvanginfrastructuur.

Dertigtal mensen verlaat vanavond al hotel

De personen die wel in een asielprocedure zitten, moeten zo veel mogelijk via het reguliere opvangnetwerk van Fedasil opgevangen worden. De asielzoekers kunnen stelselmatig meegenomen worden: tegen de tweede helft van volgende week zou iedereen weg moeten zijn uit het hotel. Dat meldde de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, Jan Desmeth (N-VA) na afloop van het crisisoverleg van donderdagvoormiddag.

Tijdens een tweede crisisoverleg vanavond werd nog beslist om al een dertigtal personen naar opvangcentra van Fedasil over te brengen, onder begeleiding van de organisatie Bruss'help. Ook vrijdag zal een groep van dertig tot veertig personen naar het opvangnetwerk van Fedasil kunnen gaan.

"Dat is sneller dan we gisteren (woensdag, red.) dachten", vertelt burgemeester Desmeth. "We zullen het plan van aanpak nu verder uitrollen. Als gemeente volgen we de situatie strikt op."

Volgende week maandag, dinsdag en woensdag worden de acties verdergezet. In het weekend was het voor Fedasil niet mogelijk om mensen over te brengen naar nieuwe locaties, meldt de burgemeester nog.

Medische screening

Woensdagmiddag werden vier bussen met asielzoekers uit de Paleizenstraat afgezet aan het Ibis-hotel in Ruisbroek, deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw. Initieel werd gesproken van een aantal van 163 mensen, maar dat is nu bijgesteld tot 180 personen.

Ongeveer de helft van de groep moest nog een medische screening ondergaan. Acht van hen bleken schurft te hebben: zij zijn overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Zo bevinden zich nu nog 172 mensen in het hotel.

Geen ontbijt

Volgens Desmeth waren er nog enkele problemen met het ontbijt donderdagochtend. "Normaal gezien zou een Brusselse vrijwilligersorganisatie daarvoor zorgen, maar dat bleek niet te lukken. Wij hadden gelukkig al een plan B, en hebben dan zelf voor ontbijt gezorgd, op kosten van Brussel. We zullen dat de komende dagen ook blijven doen, nog steeds op kosten van Brussel."

De burgemeester geeft nog mee dat alles "rustig" is verlopen. "Er zijn geen incidenten geweest. De politie is aanwezig en houdt toezicht. Er is ook een private bewakingsfirma ingeschakeld door het hotel."

Valse start

"Ik was ontevreden over de start van het verhaal", reageert burgemeester Desmeth. "Maar intussen werkt iedereen coöperatief aan een oplossing. Staatssecretaris De Moor noemde de doorstroming van asielzoekers in het hotel naar Fedasil (op Twitter, red.) een prioriteit: dat begint nu zijn vruchten af te werpen en dat is positief. Het was een slechte start, maar nu komen we op dreef."

Vrijdag om 9 uur komt de veiligheidscel opnieuw samen om de situatie aan het hotel te bespreken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni