Burgemeester Sint-Pieters-Leeuw: 'Wist niet dat ze asielzoekers naar een hotel hier zouden brengen'

© Belga
15/02/2023

Beeld Tom Coninx

De asielzoekers van het kraakpand in de Paleizenstraat zijn overgebracht naar het Ibis-hotel in Ruisbroek, in Sint-Pieters-Leeuw (Vlaams-Brabant). Dat bevestigt burgemeester Jan Desmeth (N-VA). De burgemeester was niet op de hoogte van de beslissing en spreekt van "een schande".

"Om 13.30 uur is de eerste bus hier toegekomen", zegt Desmeth. "Wij wisten van niks, niet ik en niet onze lokale politiezone. Niemand heeft mij gebeld. Het hotel wist sinds gisteren dat de asielzoekers zouden komen. Het is onaanvaardbaar."

In totaal zijn 163 mensen toegekomen aan het hotel. Het hotel heeft 123 kamers. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft er volgens Desmeth 60 afgehuurd voor dertien dagen. "Ze willen dus drie mensen per kamer steken. Ik zal erover waken dat als de dertien dagen aflopen, de opvang hier zal stoppen."

'Schande'

Desmeth stelt dat niet iedereen van de aangekomen asielzoekers medisch gescreend is. Voor 83 onder hen is dat volgens hem wel het geval. "De anderen gaan wij nog controleren. Als ze medisch niet in orde zijn, moeten ze naar een andere plaats. Het is niet oké om mensen die niet medisch gecheckt zijn samen onder te brengen met de zakenmensen of andere mensen die hier logeren."

De burgemeester is niet te spreken over hoe de situatie gelopen is. "Hoe kunnen we zo deftig samenwerken? Ik kan er niet bij. Het is een schande dat het probleem verplaatst en niet opgelost wordt."

Deloyaal

Op Twitter begon het in de vooravond verontwaardigde reacties te regenen, vooral dan uit Vlaanderen. Zo vond Bart Somers (Open VLD), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering en Gelijke Kansen, het onaanvaardbaar dat Brussels minister-president Rudi Vervoort 163 Brusselse daklozen in Sint-Pieters-Leeuw onderbrengt zonder voorafgaand overleg met de burgemeester en de Vlaamse regering. "Zo gaan we niet om met lokale besturen", schrijft hij. "Zo gaan Gewesten niet om met elkaar. Deloyaal gewoon."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni