Nog geen voorzitter gekozen voor MR

© Photonews
| De vijf kandidaten voor het MR-voorzitterschap (vlnr: Goffin, Defraigne, Ducarme, Bouchez en Barzin)

De Franstalige liberalen hebben nog geen nieuwe voorzitter gekozen. Favoriet Georges-Louis Bouchez behaalde niet de vereiste 50 procent van de stemmen, dus komt er een tweede ronde. Hij neemt het op tegen Denis Ducarme. De enige Brusselse kandidate, Clémentine Barzin, ligt uit de race.

Bouchez behaalde 44,6 procent van de stemmen, een ruime voorsprong ten opzichte van Denis Ducarme, die met 25 procent volgt. Al voor de stemming hadden heel wat MR-ministers hun steun uitgesproken voor Bouchez, waaronder huidig partijvoorzitter Charles Michel en premier Sophie Wilmès. Denis Ducarme kan dan weer teren op zijn bestuurservaring als minister van Landbouw.

Clémentine Barzin (MR)
© Photonews
| Clémentine Barzin (MR)

De Brusselse kandidate Clémentine Barzin raakte niet verkozen. Het gemeenteraadslid uit Brussel-Stad zetelt sinds mei in het Brussels parlement en werkte in het verleden als woordvoerster van Didier Reynders en voormalig Brussels minister-president Jacques Simonet. Ze was ook kabinetsmedewerker van Sophie Wilmès.

Als kandidaat-voorzitter hoopte Barzin “Brussel en de rand nog beter in de nationale partij te integreren”, zo liet ze optekenen in Le Soir. Als voormalig schepen van burgerparticipatie had ze ook plannen om meer participatief te werk te gaan met de verschillende partijafdelingen. Zij wilde tot slot inzetten op een “duurzame MR” door milieuvriendelijke ondernemers te ondersteunen.

Barzin haalde slechts 5 procent van de stemmen dus mag die plannen nu opbergen. Christine Defraigne, schepen in Luik die een meer linkse koers vaart, behaalde 14 procent. De vijfde kandidaat was kamerlid Philippe Goffin. Hij viel af met 11 procent.

Poulain

Op 29 november volgt de tweede ronde tussen Georges-Louis Bouchez en Denis Ducarme. Volgens Le Soir hebben beide heren enkele duizenden euro’s uitgegeven aan campagnes op sociale media.

George-Louis Bouchez (MR)
© Photonews
| George-Louis Bouchez (MR)

De 33-jarige Bouchez uit Bergen lijkt de favoriet om te winnen. Hij werd in mei niet verkozen in de Kamer, maar de partij tilde hem alsnog in de senaat. Hij werkt ook als nationaal partijwoordvoerder en wordt ruim gesteund door de militanten.

De nieuwe MR-voorzitter mag bij de federale regeringsonderhandelingen de plooien met de PS proberen gladstrijken, maar het ziet er niet naar uit dat Bouchez sterk zal afwijken van de aanpak van Michel.

Zo komt er op korte tijd al een tweede nieuwe partijvoorzitter op het federale toneel. Vorige week verkoos de SP.A Connor Rousseau nog als nieuwe voorzitter, bij CD&V staan zeven kandidaten klaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?