| De vakbonden hielden woensdag ook al een werkonderbreking.

OCMW-voorzitter Ukkel sust stakend personeel: 'Actieplan in de maak'

Eva Christiaens
© BRUZZ
28/07/2022
Updated: 29/07/2022 12.16u

De sociaal assistenten van het OCMW van Ukkel leggen vrijdagvoormiddag het werk neer. Dat deden ze woensdag ook al. Sinds de coronacrisis en de komst van Oekraïense vluchtelingen stapelen de dossiers zich op, klinkt het, terwijl de (administratieve) hulp niet volgt. De gemeente erkent het probleem. "Maar, hopelijk is dit een tijdelijk gegeven," zegt de OCMW-voorzitter.

Inwoners van Ukkel zijn vrijdagochtend nog wel welkom in het OCMW, maar de sociaal assistenten zullen hen niet ontvangen. Die onderbreken het werk tussen 9 en 12 uur. “Voor de start van de coronacrisis moest elke assistent tot 80 dossiers opvolgen, wat eigenlijk al te veel was. Intussen is dat gestegen naar 130 à 140 dossiers per persoon,” zegt Annemie Luypaert van de socialistische vakbond ACOD. “Dat heeft niet alleen te maken met corona, maar ook de Oekraïnecrisis speelt een rol.”

In Ukkel bieden ongeveer 750 gezinnen opvang aan Oekraïense vluchtelingen, zegt Luypaert. “Al die dossiers komen bovenop het andere werk van de assistenten. Wij vragen administratieve hulp zodat onze assistenten zich weer voluit aan sociaal werk kunnen wijden,” klinkt het. De werkonderbreking is een gezamenlijke vakbondsactie van het ACOD, ACV en VSOA.

“We horen al langer dat de werkdruk hoog ligt in de grotere OCMW’s van Brussel-Stad, Molenbeek en Schaarbeek,” zegt afgevaardigde Alain Happaerts van het ACV. “Dat een kleiner OCMW zoals Ukkel, met klassiek minder hulpvragen, nu ook aan de alarmbel trekt, is een sterk signaal.”

‘In alle gemeenten’

In het Ukkelse OCMW’s werken 29,5 voltijdse equivalenten, al zijn er volgens de vakbonden maar 25 effectief aan het werk. Zij volgen nu het voorbeeld van hun collega’s uit Anderlecht, die in juni nog staakten. Het protest van de OCMW-medewerkers is trouwens niet nieuw: in Molenbeek werd vorig jaar ook geklaagd over de werkdruk.

De vakbonden beraden zich nu over een grotere, overkoepelende actie in september. “We doen het voor heel Brussel, want het probleem stelt zich in alle gemeenten,” zegt Luypaert van het ACOD.

“Maar, wij kunnen niet wachten tot september. Om te vermijden dat de sociaal assistenten naar andere OCMW’s zouden vertrekken in Vlaanderen of Wallonië (waar de lonen hoger liggen, red.), vragen we premies om hen te bedanken,” zegt Luypaert over de Ukkelse actie. “We vragen ook een gesloten bureau, zodat de assistenten zich één dag per week volledig op de dossiers kunnen richten. En het dringendst is extra mankracht. Zowel voor de administratie als bijkomende sociaal assistenten.”

Ukkel: 'Wacht op actieplan'

Ukkels OCMW-voorzitter Stefan Cornelis (Open VLD) reageert dat zulke premies op gewestniveau ingevoerd moeten worden. "Dat is een vraag die de gemeente overstijgt," zegt hij. De voorzitter benadrukt dat er de voorbije maanden al twee extra assistenten zijn aangeworven om specifiek zich met de dossiers van Oekraïners bezig te houden. "Ook onze onthaalcel is versterkt met twee extra mensen. We hebben niet stilgezeten," zegt Cornelis. Dat de extra werkkrachten niet opwegen tegen ander, uitgevallen personeel, weet Cornelis. "Wij proberen die mensen zo snel mogelijk te vervangen."

Cornelis zat de voorbije week twee keer samen met de bonden, maar een nieuwe oplossing kwam nog niet uit de bus. "Ik zal niet ontkennen dat er nog werk is, maar ik hoop dat dit een tijdelijk gegeven is," zegt de OCMW-voorzitter. "Binnen Brussel vangt Ukkel relatief veel Oekraïners op (binnen gastgezinnen, red.). Die vluchtelingen zoeken nu meer duurzame oplossingen en zullen zich verspreiden over het hele gewest." Het OCMW van Ukkel voorzag alvast 50 opvangplaatsen in een oud rusthuis.

"Onze sociale dienst werkt momenteel aan een breder actieplan, dat half augustus klaar moet zijn. Ik vraag de sociaal assistenten nog even af te wachten," besluit Cornelis.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni