OCMW’s kampen met budgettaire problemen door gevolgen coronacrisis

© Bart Dewaele
| De Everse meerderheid maakt ruim één miljoen vrij voor het OCMW.

De gemeenteraadsleden van Evere hebben ingestemd met een extra OCMW-budget van meer dan een miljoen euro. Dat is nodig, want het aantal aanvragen is sinds de coronacrisis gestegen met meer dan tien procent. Ook andere Brusselse OCMW's zien soortgelijke stijgingen.

Evere is de vijfde armste gemeente van het Brussels Gewest, als we het percentage van de bevolking dat een uitkering ontvangt als criterium nemen. Toen de eerste lockdown begon, nam de vraag aanzienlijk toe, zo schrijft de RTBF.

In 2019 ging het al om een stijging tot 6 procent. Waarschijnlijk wordt die vraag nog eens met zo’n tien tot twaalf procent in 2020 en 2021 overstegen, bevestigt OCMW-voorzitter in Evere, Sabastien Lepoivre aan BRUZZ. Het driejarenbegrotingsplan dat met de gemeente werd onderhandeld hield rekening met een stijging van de bijstandsvraag van 3 procent.

"Steeds meer mensen doen een beroep op de diensten van het OCMW," zegt Lepoivre. "Met de crisis die we nu doormaken, is er een nieuw publiek dat hulp nodig heeft." Lepoivre laat ook weten dat het door de gemeente vrijgemaakte budget volledig zal gaan naar de financiële steun voor begunstigden, en niet naar werkingskosten.

Evere is lang niet de enige gemeente die met de budgetten van de OCMW's in de problemen komt. "Ik heb nog niet alle cijfers binnen, maar ik kan al zeggen dat we op meerdere plekken gelijkaardige stijgingen hebben vastgesteld," zegt Khalid Zian, coördinator van de federatie van 19 Brusselse OCMW's. Zijn eigen OCMW, dat van de Stad Brussel, noteerde bijvoorbeeld een stijging van de hulpvragen van 12 procent in één jaar tijd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?