Olivier Deleuze, lijsttrekker Ecolo-Groen in Watermaal-Bosvoorde

| Olivier Deleuze (Ecolo) is nu burgemeester van Watermaal-Bosvoorde en was de grondlegger van de wet voor de kernuitstap.

Gewezen partijvoorzitter Olivier Deleuze (Ecolo) stopt in 2024 met politiek

NL
© BRUZZ
11/02/2023

Olivier Deleuze (Ecolo), huidig burgemeester van Watermaal-Bosvoorde, komt niet meer op bij de verkiezingen van 2024. "Ik maak plaats voor jongere kandidaten." Deleuze is de politieke vader van de kernuitstap, maar geeft aan nu achter het langer openhouden van twee kerncentrales te staan.

Deleuze is al sinds 2012 burgemeester van Watermaal-Bosvoorde, maar in 2024 is het tijd voor zijn pensioen, zegt hij in een interview met La Dernière Heure. Hij blaast dan 70 kaarsjes uit. "Tijd om ruimte te maken voor jongere kandidaten."

In 1980 was Deleuze een van de oprichters van de partij Ecolo. Negentien jaar later schopte hij het tot staatssecretaris voor Energie in de regering-Verhofstadt I, waar hij de vader van de kernuitstap was: de wet kwam er onder zijn bevoegdheid.

In 2003 nam hij ontslag als staatssecretaris, wegens aanhoudende kritiek op de nachtvluchten over Brussel. Hij werd ambtenaar bij de Verenigde Naties, maar in 2010 keerde hij terug naar de politiek. Hij werd samen met Emily Hoyos voorzitter van de partij, maar Ecolo scoorde slecht in 2014. In Brussel werd dat slechte resultaat opnieuw aan de veranderde vliegroutes boven Brussel toegewezen.

Hij trad af als partijvoorzitter en concentreerde zich verder op z'n eigen gemeente, Watermaal-Bosvoorde, waar hij sinds 2012 burgemeester is. In 2018 werd hij opnieuw burgemeester. Maar nu gaat hij dus met pensioen. "Hoe ik mijn tijd ga vullen? Door vogels te fotograferen."

'Kerncentrales openhouden is goed idee'

In het interview met La Dernière Heure gaat hij ook verder in op de kernuitstap. Hij laat hij nu wel optekenen dat hij voorstander is om de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden dan voorzien.

"De prioriteiten liggen anders. Door de oorlog in Oekraïne hebben we een energieplan nodig en moeten we rekening houden met de stijgende gasprijzen. Twee kerncentrales langer openhouden omwille van de oorlog, is heel goed. C’est comme ça qu’il faut faire - zo moet het."

Toch vindt Deleuze kernenergie nog altijd gevaarlijk en zou die volgens hem alleen in dergelijke uitzonderlijke gevallen gebruikt mogen worden. "Als de kerncentrales in de verkeerde handen terechtkomen, kan dat een chantagemiddel zijn en voor spanningen zorgen."

Meer hernieuwbare energie is volgens hem de oplossing en dat gaat in de juiste richting: "In 2022 werd voor het eerst op internationaal niveau evenveel elektriciteit geproduceerd met hernieuwbare energie als met kernenergie. Dat is wat telt. Niet of Tihange 3 en Doel 4 moeten blijven, dat is Belgische symboolpolitiek."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni