Omstreden wetsontwerp rond huiszoekingen bij illegale vreemdelingen

© Belga
23/01/2018
kamer.jpg

| Het kamerdebat over het omstreden wetsvoorstel beroerde de gemoederen

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken krijgt dinsdag een moeilijk wetsontwerp voor de kiezen. De tekst rond woonstbetredingen bij illegale vluchtelingen beroert de gemoederen bij verschillende mensenrechtenorganisaties, en ook oppositiepartijen CDH en Vlaams Belang reageerden al misnoegd.

De Commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer buigt zich vandaag/dinsdag over het bewuste wetsontwerp. Dat moet het mogelijk maken om woningen te betreden met als doel vreemdelingen die illegaal in ons land verblijven, op te pakken, weliswaar met toestemming van een onderzoeksrechter.

Verschillende belangenorganisaties verzetten zich daartegen, werd maandag al duidelijk. "Een extra stap in de richting van de criminalisering van vreemdelingen en van de mensen die hen onderdak geven," zeggen La Ligue des droits de l'homme, vluchtelingen organisatie Ciré en CNCD-11.11.11 in een gezamenlijk persbericht.

In hun ogen is het ontwerp van minister van Binnelandse Zaken Jan Jambon (N-VA), zijn collega op Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een "permanent en intimiderend drukkingsmiddel", dat mensen moet ontmoedigen om mensen zonder papieren onderdak te bieden.

Onschendbaarheid

Meer fundamenteel vormt het wetsontwerp volgens hen een inbreuk op de onschendbaarheid van de woning en dus op de grondwet. Dat een onderzoeksrechter eerst toestemming moet geven, brengt volgens de mensenrechtenorganisaties geen zoden aan de dijk. "De onderzoeksrechter wordt de rechterarm van de Dienst Vreemdelingenzaken, iemand die aan de lopende band op vraag huiszoekingsbevelen aflevert", besluiten ze.

Het Burgerplatform dat in het Brusselse Maximiliaanpark actief is, heeft zijn 31.500 leden maandag bovendien gevraagd om Kamerleden massaal aan te schrijven met de vraag de tekst niet goed te keuren.

Ook oppositiepartij CDH verzet zich tegen het wetsontwerp. Volgens de Franstalige humanisten maakt de tekst van solidariteit een misdrijf en is er sprake van een inbreuk op het privéleven en op de onschendbaarheid van de woning. Bovendien worden de bevoegdheden van de onderzoeksrechter te zwaar ingeperkt: ook het cdH spreekt van een "rechterarm" voor de DVZ. "Dit gaat te ver. De woning schenden van burgers om na te gaan of ze een persoon in nood onderdak bieden, ook al is die illegaal in het land, is onaanvaardbaar."

Lobby?

Vlaams Belang vindt dan weer dat het wetsontwerp lang niet ver genoeg gaat. "N-VA capituleert voor de CD&V-immgratielobby", zegt kamerlid Filip Dewinter. "De Dienst Vreemdelingenzaken vroeg net om de onderzoeksrechter niét te laten tussenkomen bij het intercepteren van illegalen, en het is nu net dát wat wordt ingevoerd", hekelt hij. Volgens Dewinter worden er nu net nog meer beperkingen ingevoerd dan er al waren.

"Het ziet er dan ook naar uit dat met een dergelijke regeling de vogel vaak al lang gevlogen zal zijn (..), maar dat zal wel de bedoeling van CD&V geweest zijn. Jammer dat N-VA ook hier weer over de hele lijn is gezwicht voor de immigratielobby van CD&V, Nahima Lanjri en Koen Geens op kop."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Theo Francken, Maximiliaanpark, vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni