Onderzoekscommissie: Alain Destexhe schond Europese gedragscode

© Belga
23/04/2018

De Brusselse politicus Alain Destexhe (MR) en oud-Kamerlid Stef Goris (Open Vld/LDD) hebben op verschillende punten de gedragscode voor de leden van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa overtreden. Dat besluit een onderzoekscommissie die naging of voormalige parlementsleden zich hadden laten beïnvloeden en omkopen door het regime in Azerbeidzjan.

In september 2017 kwamen Destexhe en Goris voor het eerst in opspraak. De vzw EAEO die ze in 2010 hadden opgericht, zou tegen betaling positieve adviezen geven over de verkiezingsuitslagen in Azerbeidzjan. Via een Duitse lobbyorganisatie stuurden de Azeri's het geld naar het Belgische duo.

Destexhe en Goris ontkenden dat ze omgekocht werden, maar een onderzoekscommissie van de Raad van Europa besluit nu toch dat ze de gedragscode voor parlementsleden met de voeten hebben getreden. Het rapport werd zondagavond gepubliceerd op de website van het parlement van de Raad.

'Belangrijk figuur in lobbymachine'

De onderzoekscommissie besluit dat Goris "een van de belangrijkste figuren was in de lobbymachine die in het voordeel van Azerbeidzjan uitdraaide". Zo probeerde hij de auteurs van een rapport van de Raad van Europa over de gang van zaken bij de parlementsverkiezingen van 2015 "instructies" te geven.

Uit alles wat de onderzoekscommissie te weten kwam, blijkt dat Goris "lobbyactiviteiten uitvoerde voor Azerbeidzjan" en zo de gedragscode voor ereleden van het parlement van de Raad van Europa met de voeten trad. Goris zetelde tussen 1999 en 2007 in dat parlement.

De onderzoekscommissie concludeert dat Destexhe,"een belangrijk politicus die verschillende hoge functies in binnen- en buitenland bekleedde", nauw betrokken was bij EAEO. Dat hadden zowel Goris als de Brusselse senator steeds ontkent. Destexhe deed zijn engagement af als een simpele vriendendienst.

Belangenconflict

Nu blijkt dat de vzw lange tijd geregistreerd stond op het thuisadres van Destexhe. Bovendien ondertekende hij een financiële verklaring van de organisatie. Dat wijst er wel op dat Destexhe een belangrijkere rol had bij EAEO dan hij zelf wilde doen uitschijnen.

Omdat Destexhe in 2016 de voorzitter van het comité voor Juridische Zaken en Mensenrechten van het parlement werd, had hij wegens zijn banden met EAEO een belangenconflict moeten aanmelden. Dat deed hij echter niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Alain Destexhe, Stef Goris, Azerbeidzjan, onderzoekscommissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni