Ook Europees Parlement vraagt vrijlating Djalali

Ahmadreza Djalali zit in een Iraanse cel. Ahmadreza Djalali zit in een Iraanse cel.
© Amnesty International Vlaanderen/BRUZZ
| Ahmadreza Djalali zit in een Iraanse cel.
© Amnesty International Vlaanderen/BRUZZ
| Ahmadreza Djalali zit in een Iraanse cel.

De voorzitster van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft Iran opgeroepen af te zien van de executie van Ahmadreza Djalali en de Zweeds-Iraanse professor vrij te laten. Metsola heeft daarover een brief gestuurd naar de voorzitter van het Iraanse parlement, zo verklaarde ze woensdag in de plenaire vergadering van het Europees Parlement.

"In naam van het Europees Parlement heb ik onze sterke tegenstand geuit tegen de doodstraf voor Ahmadreza Jalali en tegen zijn executie die voor zaterdag is aangekondigd", verklaarde Metsola. Ze herinnerde eraan dat het Europees Parlement al vaker resoluties heeft aangenomen waarin zijn standpunt tegen de doodstraf duidelijk naar voren kwam én ook al een resolutie die specifiek over Djalali ging.

"De doodstraf is geen afschrikmiddel voor halsmisdrijven. Het is een onaanvaardbare ontzegging van het meest fundamentele mensenrecht: het recht op leven", benadrukte de Maltese, die eraan toevoegde dat Djalali werd veroordeeld na een schijnproces.

Eerder schreven ook de voorzitsters van Kamer en Senaat hun Iraanse collega aan met de vraag om gratie voor en de vrijlating van de VUB-gastprofessor.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?