| Archiefbeeld

Ook meertalige crèches komen in aanmerking voor GGC-steun

© Belga
24/10/2019

Er zijn nog drie twee- of meertalige crèches in het Brussels Gewest die niet erkend zijn. Dat antwoordde minister Alain Maron (Ecolo) donderdagnamiddag in de commissie Gezondheid en Bijstand aan Personen op een vraag van Brussels parlementslid Juan Benjumea Moreno (Groen). Maron kondigde ook aan dat meertalige crèches met inkomenstarieven in de toekomst steun kunnen krijgen.

In juni luidde de RTBF de alarmbellen omdat 51 twee- of meertalige crèches in het Brussels Gewest niet over een erkenning beschikten. Sinds 1 juni kan de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) crèches erkennen of sluiten indien ze niet over een erkenning door Kind & Gezin (K&G) of de Franstalige tegenhanger ONE beschikken.

Een deel van de crèches was gesloten, een ander deel kreeg een erkenning van Kind en Gezin of ONE.

Uiteindelijk waren er nog 25 niet-erkende crèches over, waarvan er zeven niet actief zijn en één in de erkenningsprocedure zit. De 17 overige crèches kregen inspectie van Iriscare. Twaalf werden gesloten. Van de vijf overige besliste de crèche van Vorst onmiddellijk te sluiten en een andere deed hetzelfde eind september. De drie overige crèches werden aangemaand een erkenning aan te vragen.

Alain Maron kondigde ook aan dat alles in het werk wordt gesteld opdat de niet-eentalige crèches door de GGC erkend kunnen worden en dezelfde ondersteuning kunnen genieten als de ééntalige crèches. De prioriteit gaat daarbij naar instellingen waar de ouders bijdragen naargelang hun loon, of die gelegen zijn in wijken waar er nood is aan kinderopvang.

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Meertaligheid , crèches , GGC , Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni