Ook N-VA wil tuin van koning openstellen voor publiek

© Stephane Mignon
| Het koninklijk domein Laken

In het Brusselse parlement dient fractievoorzitter Cieltje Van Achter (N-VA) een resolutie in om meer dan de helft van het Park van Laken openbaar te maken. Daarmee spant N-VA zich achter dezelfde kar als Ecolo/Groen, waar vorige week dezelfde oproep klonk.

Het is niet de eerste keer dat de N-VA een deel van het park toegankelijk wil maken voor het publiek. De partij deed dit eerder al in 2016 en 2018 samen met SP.A, Open VLD en Groen. Het koninklijk domein in Laken is de grootste groene ruimte van Brussel. Met 186 hectaren grond is het domein zelfs de helft groter dan het Terkamerenbos.

“Hiermee willen we meer openbaar groen creëren, vooral in het noorden van Brussel,” vertelt Van Achter aan BRUZZ. “Samen met de federale fractie hebben we onderzoek gedaan en bekijken we nu hoe we het terrein openbaar kunnen maken.”

Cieltje Van Achter (N-VA)

Op federaal niveau diende N-VA al eerder een wetsvoorstel in: “In het voorstel zou het Koninklijk park herleid worden tot het historische park van 1830,” klinkt het verder bij Van Achter. “Zo blijft enerzijds de erfgoedwaarde van het kasteeldomein als landschapshistorische eenheid intact, en anderzijds kan men door die indeling op een efficiënte manier de nodige veiligheidssystemen plaatsen. De andere delen, gericht op de bewonersbuurten in Laken en in Neder-over-Heembeek, kunnen dan worden opengesteld voor het publiek.”

Juridisch kluwen

Maar zover is het nog lang niet. Zowel de Koninklijke Schenking als de Regie der Gebouwen zijn momenteel bevoegd voor het park, daar zal eerst overlegd mee moeten worden. De overheveling van een deel van het park naar Leefmilieu Brussel is juridisch een lastig dossier. Op federaal niveau moet er nog gesproken worden over hoe het park zal worden beveiligd, en of de financiële middelen hiervoor bestaan.

Op Brussels niveau idem dito: “We hebben al goed samengewerkt met Leefmilieu Brussel, maar er moeten financiële middelen gevonden worden voor het onderhoud en het beheer van het park,” vertelt Pascal Devos, woordvoerder van minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). “Momenteel zie ik niet in waar we die zouden kunnen halen.”

“Een lastig dossier,” besluit Van Achter, “waar veel politieke wil voor nodig is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?