Ook oppositie oneens over al dan niet behalen Brusselnorm

© Kmeron / Flickr CC
| Vlaanderen telt ook de subsidie aan instellingen met een 'hoofdstedelijk karakter' mee, zoals de AB.

De Brusselse oppositiepartijen zijn het onderling oneens over de berekeningen van de Brusselnorm, die bepaalt dat vijf procent van de Vlaamse middelen voor gemeenschapstaken wordt gereserveerd voor Brussel. Groen vindt dat de norm niet gehaald is en pleit voor meer middelen. N-VA vindt net als Vlaanderen van wel, en kijkt richting Franse Gemeenschap.

Op woensdag raakte bekend dat Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) het niet eens zijn over of de Brusselnorm behaald werd of niet.

De Brusselnorm bepaalt dat 5 procent van de totale Vlaamse middelen voor gemeenschapstaken, zoals onderwijs, welzijn, cultuur en sport, integratie en inburgering, wordt gereserveerd voor Brussel.

Voor de norm telt de VGC enkel initiatieven met een lokaal karakter mee, die zich richten op de Brusselse bevolking, zoals kinderopvang, scholen of lokale woonzorgcentra. Vlaanderen daarentegen kijkt ook naar instellingen die ruimer werken, zoals de KVS en de AB.

'Samen met Franstaligen naar Brusselpact'

De Brusselse N-VA volgt de redenering van Vlaanderen en laat weten tevreden te zijn over de investeringen. “Vlaanderen laat Brussel niet los, zoveel is duidelijk,” klinkt het.

De partij roept wel de Vlaamse en Franse Gemeenschap op om de noden op vlak van gemeenschapsvoorzieningen in kaart te brengen. “Dat onderzoek moet leiden tot een Brusselpact met afspraken over investeringen in capaciteit omtrent domeinen als onderwijs, kinderopvang, zorg en inburgering."

'Investeringen cruciaal'

Oppositiepartij Groen stelt dan weer dat Vlaanderen meer moet investeren in Brussel. “Het is cruciaal dat we blijven investeren om goede scholen, crèches en rusthuizen te houden voor de Vlaamse Brusselaars. Anders ontloopt Vlaanderen haar verantwoordelijkheid in Brussel,” zegt Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt (Groen).

Haar partijgenoot en Brussels parlementslid Annemie Maes vraagt meer aandacht voor sportinfrastructuur. “Leren zwemmen of je kunnen uitleven op een sportveld, mag geen luxe zijn. Ieder kind en iedere volwassene moet zich kunnen uitleven", aldus Maes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?