Vlaanderen en VGC oneens over behaalde Brusselnorm

© PhotoNews
| Naar de KVS komen ook mensen van buiten Brussel. Een reden voor de VGC om het geld dat daar naar gaat, niet tot de Brusselnorm te rekenen.

Voor de Vlaamse Gemeenschap werd van 2012 tot 2015 de Brusselnorm van vijf procent gehaald. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) spreekt dat tegen. Instellingen als KVS en AB neemt het niet mee op in het budget dat vanuit Vlaanderen naar Brussel moet.

De Brusselnorm bepaalt dat 5 procent van de totale Vlaamse middelen voor gemeenschapstaken, zoals onderwijs, welzijn, cultuur en sport, integratie en inburgering, wordt gereserveerd voor Brussel. In de jaren 2012 (5,38 procent), 2013 (5,43 procent) en 2014 (5,56 procent) werd de Brusselnorm vlotjes behaald door de Vlaamse gemeenschap en haar investeringen in Brussel. In 2015 was het erg nipt met 5,01 procent. Als reden wordt daarvoor gekeken naar de zesde staatshervorming.

De Vlaamse gemeenschap benadert de investeringen in Brussel vanuit de hoofdstedelijke- en centrumfunctie van Vlaanderen en houdt daarom ook rekening met instellingen die een ruimer werkingsgebied dan de lokale Brusselse realiteit hebben. Dan gaat het over hoger onderwijs of grote kunstinstellingen.

KVS niet enkel voor Brusselaars

De VGC, waarin de Nederlandstalige Brusselse parlementsleden zetelen, zet de Brusselnorm in een ander daglicht. Ze telt enkel de nabijheidsvoorzieningen met een sterk lokaal karakter, die zich richten op de Brusselse bevolking. Het gaat dan bijvoorbeeld over kinderopvang of lokale dienst- en woonzorgcentra. Instellingen van hoger onderwijs of culturele initiatieven zoals KVS, Flagey en AB worden daar niet in opgenomen.

In dat opzicht wordt voor de VGC de Brusselnorm niet behaald in 2012 (4,36 procent), 2013 (4,44 procent), 2014 (4,43 procent) en 2015 (3,91 procent).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?