Delva: 'Brussel loopt geld uit stedenfonds mis'

© Bart Dewaele
| Neerhof Paul Delva BRUZZ 1531

Brussel krijgt te weinig geld van het Vlaams Stedenfonds. Dat zegt Brussels parlementslid Paul Delva (CD&V). “Brussel ontvangt nu jaarlijks 16,9 miljoen euro, terwijl het recht heeft op tien miljoen euro meer.”

Het stedenfonds is geld dat Vlaanderen voorziet om de leefbaarheid in steden te verhogen. Ook Brussel krijgt geld uit die pot, maar te weinig, beweert Paul Delva (CD&V). Hij pleit ervoor de Brusselnorm ook op het Stedenfonds toe te passen.

Schijn bedriegt

De Brusselnorm wordt door de Vlaamse Gemeenschap gehanteerd als leidraad voor haar beleid ten aanzien het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het komt er op neer dat de Vlaamse Gemeenschap 30 procent van de Brusselse bevolking als haar doelgroep beschouwt.

Brussel krijgt standaard 10 procent van het Vlaams Stedenfonds. “En dat is te weinig als je de bevolking van Brussel afzet tegen de bevolkingsaantallen in de andere steden”, zegt Paul Delva aan BRUZZ.

'Tien miljoen tekort'

Concreet wordt 169 miljoen euro uitgedeeld aan Brussel, Gent, Antwerpen en 13 centrumsteden. De drie grootsteden krijgen het grootste deel van de koek: 128 miljoen euro.

“Als je de Brusselnorm van 30 procent toepast op het totale inwonersaantal van Brussel, komen we aan 357.000 inwoners. Om technische redenen wordt dat aantal nog naar beneden bijgesteld. Maar dan nog is het aandeel van de Brusselaars in de groep Brussel-Antwerpen-Gent goed voor 21 procent", zegt Delva.

"Dus zou Brussel eigenlijk 21 procent van 128 miljoen euro moeten krijgen, goed voor 26,8 miljoen euro. Dat is maar liefst tien miljoen euro meer dan de 16,9 miljoen euro die het nu krijgt.”

Politieke druk

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) treedt hem bij. “Zijn redenering klopt”, zegt hij aan BRUZZ. “Deze discussie is al langer aan de gang, maar het voordeel is nu dat Delva het heeft becijferd.”

Delva roept de Brusselse parlementsleden nu op om binnen hun eigen partij op tafel te kloppen en de Brusselnorm ook op het Stedenfonds toe te laten passen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?