Op de eerste gemeenteraad na de verkiezingen: 'Enfin pensionné!'

© GR/BRUZZ
| Fabian Maingain (Défi, uiterst links op de foto) trok de meeste aandacht op de eerste gemeenteraad van Brussel-Stad na de verkiezingen van 14 oktober.

De eerste gemeenteraad na de verkiezingen van 14 oktober duurde maandag net geen half uur. Zoals dat gaat bij een college van 'lopende zaken', kwam er inhoudelijk dus weinig uit de bus. De laatste zittingen worden enerzijds het moment van afscheid voor enkele liberale kopstukken, anderzijds maakt de jonge garde in de vorm van Fabian Maingain (Défi) en Bart Dhondt (Groen) zijn intrede.

De MR liep een blauwtje op 14 oktober, maar voor de 64-jarige Marion Lemesre stond het afscheid van het schepencollege in Brussel-Stad sowieso al vast. ‘Enfin pensionné!’, grapt de aftredende schepen van Economische Zaken wanneer ze de eerste gemeenteraad na de verkiezingen binnenkomt.

In tegenstelling tot de liberalen, wist Ecolo-Groen de kiezer wel te overtuigen. De houding van toekomstig schepen Bart Dhondt (Ecolo-Groen) verraadt geen euforie, maar de schouderklopjes aan zijn adres zijn er wel. Die krijgt hij niet van eerste schepen Alain Courtois (MR). Hij kondigde daags na de verkiezingen zijn afscheid aan van de politiek en wil het nu gaan proberen als acteur.

Alle ogen op Maingain

Een rij achter Dhondt voltrekt zich hetzelfde scenario bij Fabian Maingain (Défi), zoon van boegbeeld Olivier. Hij werd zaterdag, geheel onverwacht, opgetrommeld om deel uit te maken van de volgende legislatuur. De officiële reden? De nood aan een breder draagvlak voor de coalitie tussen PS, Ecolo-Groen en Change.Brussels.

Volgens Franstalige media doet burgemeester Close dit uit pure noodzaak. Hij zou op het punt staan twee pas verkozen PS-gemeenteraadsleden uit hun functie te ontzetten om de kans op belangenconflict te vermijden. De twee zijn namelijk actief bij Brusselse stadsvzw's zoals Brussels Expo of de Buurthuizen. Al ontkende Close dat hij iemand heeft gevraagd om op te stappen.

Fabian Maingain, lijsttrekker voor Défi in Brussel-Stad

Fabian Maingain ontkent dat de toetrede van Défi (drie zetels, red.) tot de meerderheid in dat kader moet gezien worden. “We stappen in deze meerderheid omdat we geloven in een gezamenlijk project”, aldus Maingain. Of deze samenstelling een voorproefje is voor de komende gewestverkiezingen? “De gewestverkiezingen, dat is weer totaal iets anders. We focussen ons nu op wat we hier kunnen realiseren”, klinkt het ietwat clichématig.

Nog geen tijd voor NEO

Het college zit tot begin december in een overgangsperiode en dus is er voorlopig weinig animo voor discussies over grote projecten zoals NEO. Een vraag over dat stedenbouwkundig project op de Heizel werd vakkundig weggezet en uitgesteld.

Ans Persoons
© GR/BRUZZ
| Ans Persoons (Change.Brussels) stapt na het schandaal rond daklozenorganisatie Samusocial opnieuw in een stadsbestuur met de PS.

Dan toch een vertrouwd beeld: een verbouwereerde Johan Van den Driessche (N-VA) die zich druk maakt over het feit dat zijn tussenkomst niet in het Nederlands beantwoord werd. "Some things never change in Brussels", moet Ans Persoons gedacht hebben. Voor de verandering van haar eigenste 'Change.Brussels' is het wachten tot begin december. Dan moet de volgende meerderheid, waarin Persoons opnieuw schepen wordt, officieel geïnstalleerd zijn en trekt de politiek in onze hoofdstad zich echt weer op gang. Al is de blik van velen ongetwijfeld al gericht op de verkiezingen van mei 2019.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?