Oppositie blijft op honger zitten in vragenronde over Neo

© NEO Brussels

De oppositiepartijen legden burgemeester Philippe Close (PS) maandagavond tijdens de gemeenteraad van Brussel-Stad het vuur aan de schenen over Neo. Dat bouwproject op de Heizel wordt door een geweigerde verbindingsweg en kritiek van een consultant opnieuw in vraag gesteld. De vragen van de oppositie bleven vooral onbeantwoord.

Close vertelde twee weken het Neo-project, dat Neo 1 omvat met een shopping centrum van 70.000 m2 en honderd woningen en Neo 2 met een nieuw congrescentrum, te willen herbekijken. "Ik neem liever nog een extra jaar de tijd om zo goed mogelijk te kunnen beslissen”, zei de burgemeester en bezieler aan Le Soir. De langverwachte herontwikkeling van de Heizelvlakte schiet ook niet op.

Neo 1 kreeg nog steeds geen stedenbouwkundige vergunning in afwachting van een aanpassing aan het Gewestelijk Bestemmingsplan. Vlaanderen weigerde intussen een vergunning voor de aanpassing van een verbindingsweg met de Ring. Over de invulling van Neo 2 wordt er ook getwijfeld nu een consultant stelde dat eerst de paleizen van de expo moeten gerenoveerd worden en het congrescentrum hierop een duidelijke aanvulling moet zijn.

Vragen, maar geen antwoorden

PTB-PVDA herhaalde dat zij zich altijd tegen het "megalomane Neo-project" heeft gekant en "een herziening wil waarin geluisterd wordt naar de noden van de handelaars en omwonenden". N-VA, CDH-CD&V en Open VLD wierpen veelal dezelfde vragen op. Zij wilden wel eens weten wat het kostenplaatje is van de reeds geïnvesteerde bedragen in studies, personeel en juridisch advies.

Tegelijkertijd kwamen er ook vragen over het risico op mogelijke schadevergoedingen, indien het project niet tijdig opgestart of zelfs niet van de grond raakt. Cijfers over uitgegeven en vooropgestelde bedragen gaf Close niet en dus bleef de oppositie op zijn honger zitten.

Twijfels over Neo 2

Wel gaf de burgemeester meer duidelijkheid over de rol van de consultant en de studie die hij maakt over de invulling van Neo 2. "Je moet niet alles verwarren. Neo 1 is niet in vraag gesteld en het doel van Neo 2 ook niet", aldus burgemeester Close. "De studie is er nog niet. Een consultant geeft geen orders, hij consulteert. Hij beslist niet. We hebben hem gevraagd om zijn expertise, maar hij is nog maar halfweg zijn werk."

Neo 2 moet verzekeren dat Brussel zijn aantrekkelijkheid behoudt voor het organiseren van congressen, want die brengen ook jobs met zich mee, verduidelijkte Close.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?