Close: 'Wil Neo zonder taboes herbekijken'

BVR
© BRUZZ
25/09/2019

Het project Neo, met een groot shopping- en congrescentrum naast het Koning Boudewijnstadion, wordt opnieuw in vraag gesteld. Een geweigerde verbindingsweg en kritiek door een consultant liggen aan de basis. “Ik neem liever nog een extra jaar de tijd om zo goed mogelijk te kunnen beslissen”, zegt burgemeester en bezieler Philippe Close (PS) aan Le Soir.

Normaal gesproken werd ergens deze week de vergunning voor Neo 1 – het shoppinggedeelte – verwacht, maar dat zal dus niet doorgaan. Vlaanderen zou een vergunning geweigerd hebben voor de verbindingsweg naar de Ring rond Brussel. Daardoor moet alle verkeer naar Neo langs de A12, en komt de weg door het Ossegempark mogelijk weer in het vizier.

Enkele organisatoren van grote beurzen op de Heizel noemden het idee voor het congrescentrum – Neo 2 – ook achterhaald. Ze wijzen er ook op dat de broodnodige renovatie van de Heizelpaleizen al een flinke duit zal kosten, terwijl de prijs voor het nog te bouwen congrescentrum, zo’n 335 miljoen euro, volgens experts onderschat wordt.

Duitse consultant

Daarop heeft Close de zaak door de Duitse consultant JWC laten onderzoeken. Die kwam tot de conclusie dat de Stad Brussel zeker een rol te spelen heeft op de congresmarkt, maar dat dat meer in overeenstemming moet gebeuren met Brussels Expo, de organisatie achter de Heizelpaleizen. Nu hebben Neo en Brussels Expo elk een aparte structuur, weliswaar deels bevolkt door dezelfde mensen.

Voor de consultant gaat de renovatie van de Heizelpaleizen sowieso voor. "En mocht men alles over kunnen doen, dan is een congrescentrum tussen de Heizelpaleizen een betere optie dan een aparte Neo 2", aldus JWC.

'Zonder taboe'

En dan is er nog de wijziging van het bestemmingsplan voor de Heizel, een meer technische kwestie, die nog bij de Raad van State hangt. Zolang die geen uitspraak doet, kan een vergunning niet worden afgeleverd voor Neo 1. Volgens Le Soir is het advies van de auditeur negatief, en zo’n advies wordt meestal gevolgd. En gezien congrescentrum Neo 2 betaald wordt met de opbrengst van shoppingcentrum Neo 1 – dat nu misschien geen vergunning krijgt – staat alles op de helling.

Burgemeester Philippe Close (PS), die ook aan de basis ligt van het hele project, wil Neo daarom zonder taboe herbekijken. “Ik wil een masterplan voor de Heizel lanceren”, zegt hij aan Le Soir. “Ik verkies een jaar extra te nemen om zo goed mogelijk te kunnen beslissen. Ik wil dat zonder taboes doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Politiek , Economie , Neo , Heizel , Koning Boudewijnstadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni