Beursorganisatoren: 'Neo 2 is een economische aberratie'

© Neo
| "Het project is gebaseerd op de vandaag grotendeels achterhaalde ontwikkeling van een conventiecentrum met één functie," klinkt het scherp.

De voornaamste organisatoren van beurzen en salons op de Heizel in Brussel trekken aan de alarmbel in verband met Neo 2, het project voor de bouw van een nieuw congrescentrum met hotel. "Er rest nog tijd om het financiële wanbeheer en de economische aberratie die opdoemen bij het project Neo 2, te vermijden," klinkt het in een brief aan de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS).

De brief werd geschreven door de organisatoren van Batibouw, Autosalon, Agribex, Seafood Expo, Labelexpo en Busworld. Samen zijn ze goed voor een miljoen bezoekers per jaar. Dat staat te lezen in de krant Le Soir. Ze klagen aan dat het nut en de winstgevendheid van Neo 2 niet bewezen zijn.

"Het project dateert van 2007", zeggen de briefschrijvers. "Het is gebaseerd op de vandaag grotendeels achterhaalde ontwikkeling van een conventiecentrum met één functie. Het strookt niet meer met de verwachtingen van de markt en zal nooit winstgevend kunnen zijn. Als het wordt uitgevoerd, zal het zwaar wegen op de Brusselse financiën."

De briefschrijvers vinden dat beter geïnvesteerd wordt in de al bestaande beurshallen op de Heizel. "De infrastructuur van Brussels Expo vereist dringende aanpassingen, die nog moeilijker zullen worden om te financieren als Brussels Expo gekannibaliseerd wordt" door de nieuwe site.

'Niets beslist'

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) benadrukt in een reactie aan Le Soir dat de stad en het consortium dat Neo 2 kreeg toegewezen, blijven voortwerken aan het project en dat niets zal worden beslist voor september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?