Groenen maken toegangsweg NEO door Ossegempark onmogelijk

© Groen
| Bart Dhondt, toekomstig schepen voor Groen in Brussel-Stad.

Een toegangsweg voor het winkelcentrum van NEO door het Ossegempark is definitief van de baan. Ecolo-Groen bekwam daarover garanties tijdens de coalitiegesprekken met PS. "Het staat zwart op wit", zegt Bart Dhondt (Groen) daarover aan BRUZZ. "Maar we willen niet de verwachting creëren dat NEO er niet komt."

Uit de vergunningsaanvraag voor NEO bleek dat er mogelijk een invalsweg door het Ossegempark komt. Dat alternatief is nu definitief van tafel, zegt Dhondt. "De coalitiegesprekken zijn nog volop bezig, maar één ding staat wel zwart op wit. De toegangsweg door het Ossegempark komt er niet."

Eerder zei Henri Dineur, CEO van NEO, wel al dat een weg door het Ossegempark onzin is.

De 'meest natuurlijke' invalsweg loopt dan weer over parking C. Maar bouwheer Ghelamco is erfpachthouder van het terrein, en kan die nog aan te leggen weg afsluiten wanneer het dat wil. "Daar zullen we oplossingen voor moeten zoeken. Dat wordt moeilijk, want het gaat over stevige contracten", aldus Dhondt.

Groene onthouding

Het kopstuk van Groen kwam ook nog terug op de gemeenteraad van maandagavond. Daar werd het licht op groen gezet voor het voorlopig privaat maken van een stukje openbare weg. Het schepencollege moet nu een openbaar onderzoek en een overlegcommissie organiseren.

De goedkeuring kwam er na een onthouding van Ecolo-Groen en Défi. Huidig meerderheidspartij MR ergerde zich daaraan. "Geen tegengewicht meer voor de socialisten", twitterde Els Ampe (Open VLD).

Onder meer Els Ampe nam de groene onthouding op de korrel.

"De liberalen kloppen de episode helemaal op. Ik begrijp hun frustratie wel", zegt Dhondt. "Maar deze beslissing had te maken met het congrescentrum van NEO2. Groen heeft zich daar nooit tegen verzet."

"Deze stap maakt participatie voor verenigingen en buurtbewoners net mogelijk. Dat is heel belangrijk voor ons. Over de fond van het NEO-project wordt nog een compromis met de PS gezocht. Maar we willen niet de verwachting creëren dat NEO er niet komt. Daarvoor is het project al veel te ver gevorderd."

Dat Groen zijn mening bijgestuurd heeft, ontkent Dhondt. "Wij zijn voor de ontwikkeling van de Heizelsite. Groen gelooft in woningen, in het congrescentrum en in publieke voorzieningen. Wij geloven niet in een winkelcentrum van 72.000 vierkante meter. De getekende contracten kunnen we helaas niet omdraaien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?