NEO neemt nieuwe horde na groene onthouding op gemeenteraad

© Belga - BRUZZ
20/11/2018

Opschudding op de gemeenteraad van Brussel-Stad. Die keurde maandagavond een administratieve en juridische horde voor het NEO-project op de Heizel goed met een nipte meerderheid. Huidig meerderheidspartner MR kantte zich ertegen, maar de toekomstige meerderheidspartners Ecolo-Groen en Défi onthielden zich.

De desaffectatie van enkele openbare wegen en de afschaffing van de rooilijnen werden goedgekeurd. Die zorgen ervoor dat er voor het NEO-project ook op de gemeentelijke ruimten mag gebouwd worden.

De rooilijnen worden ook opgeschoven, zodat het bouwgebied groter wordt. Daardoor worden de geselecteerde gebieden nu ook toegankelijk voor privédoeleinden zoals het NEO-project. Commerciële bouwprojecten, zoals een groot shoppingcentrum, zijn daardoor mogelijk.

Nipte meerderheid

Het ontwerp werd goedgekeurd, al was dat met een nipte meerderheid van 19 stemmen voor, 15 stemmen tegen en 4 van onthouding. Huidige meerderheidspartner MR stemde samen met de oppositieleden van N-VA en CDH-CD&V tegen.

De PS-leden stemden voor terwijl de toekomstige meerderheidspartners Ecolo-Groen en DéFI zich onthielden. Dat is opvallend, want de Brusselse groenen vielen het NEO-project in het verleden meermaals aan. De voorbije weken kregen de coalitiegesprekken echter voorrang.

'Oorverdovend stil'

"De nieuwe leden van de toekomstige meerderheid hebben ons altijd de les gespeld dat het project niet gaat. We hebben jaren van hun lessen gekregen over goed bestuur. Nu was het oorverdovend stil aan hun kant", zegt huidige schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans (MR).

Die had er eigenlijk op gerekend dat Ecolo-Groen mee tegengas zou geven, want tijdens hun campagne ijverden ze nog voor een grondige herziening van het grote NEO-project. "Ecolo is niet beter dan de PS. Ze hebben vandaag het belang om in de meerderheid te zitten voor het belang van de burger gesteld."

Het schepencollege zal nu een openbaar onderzoek organiseren over de bouwplannen, waardoor buurtbewoners en andere organisaties nog hun bezwaren kenbaar kunnen maken. Nadien volgt nog een overlegcommissie die aanpassingen van de plannen kan eisen, voor er een bouwvergunning kan komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Kiest 2018: Brussel-Stad , Neo , Bart Dhondt , Ecolo-Groen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni