Oppositie spuit kritiek op nieuwe stap in Neo-project

pvda neo
PTB-PVDA voerde reeds actie tegen het Neo-project (archiefbeeld)
PTB-PVDA voerde reeds actie tegen het Neo-project (archiefbeeld)

Het winkelcentrum van het Neo-project op het Heizelplateau kreeg woensdag een stedenbouwkundig attest van het Gewest. Oppositiepartijen PVDA laakt het gebrek aan inspraak en de ecologische impact van het project. De N-VA vraagt zich af waar Groen blijft, nu de partij mee in het stadsbestuur gaat zetelen.

De PVDA-PTB laat in een persbericht weten dat zij niet opgezet zijn met de manier waarop de beslissingen genomen zijn. Ze vragen meer transparantie, en overleg met verschillende middenveldorganisaties die reeds kritiek uitten op het project.

Mathilde El Bakri, lijsttrekker voor PVDA+/PTB in Brussel-Stad

Ook het grote shoppingcentrum is de PVDA'ers een doorn in het oog. Volgens hen zijn er al voldoende in Brussel.

“De Brusselse meerderheid verspilt de kans om het terrein ten dienste te stellen van de sociale en de ecologische behoeften van de inwoners. Het is perfect mogelijk om er 1200 sociale en publieke woningen neer te poten, in plaats van 500 luxe-appartementen”, reageert gemeenteraadslid Mathilde El Bakri.

Verder zal de ecologische impact volgens de partij niet min zijn. "Neo zal zorgen voor een verdriedubbeling van het aantal bezoekers op het Heizel-plateau. De luchtkwaliteit zal nog verslechteren met alle gevolgen vandien voor de omwonenden”, laat El Bakri nog weten.

N-VA: 'Een echt zwembad'

Aan de andere kant van het politieke spectrum bleef de kritiek evenmin uit. De N-VA liet weten geen voeling te hebben met het grootste shoppingcentrum uit de Benelux.

“De Brusselaars hebben meer nood aan een echt zwembad en goede sportinfrastructuur op deze site. Helaas werden die plannen op de lange baan geschoven”, aldus Cieltje Van Achter.

Mathias Vanden Borre, plaats 3 op de lijst van N-VA in Brussel-Stad

De N-VA wijst erop dat vanaf januari de groenen mee in de meerderheid zullen zitten. “Ecolo-Groen heeft voor de verkiezingen beloofd dat deze 'stofzuiger voor auto's' er niet zou komen”, reageert N-VA'er Mathias Vanden Borre scherp.

Hij ziet maar twee opties: “Ofwel negeert de PS de bezwaren van haar nieuwe partner. Ofwel heeft Ecolo-Groen nu reeds haar programmaboekje kwijtgespeeld. De kiezers van Ecolo-Groen worden alvast belogen."

BRUZZ probeerde Brussels Groen-gemeenteraadslid Bart Dhondt te bereiken voor een reactie, maar die wilde niet reageren zolang de onderhandelingen met de PS over het bestuursakkoord lopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?