De renovatie van de monumentale gevel van paleis 5 (foto) alleen al, kost 40 miljoen euro.

Stad Brussel zoekt geld voor renovatie Heizelpaleizen

BVR
© BRUZZ
20/02/2018

De Heizelpaleizen zijn toe aan een opknapbeurt. Maar de renovatie van de gevel van Paleis 5 alleen al kost 40 miljoen euro, geld dat uitbater Brussels Expo niet heeft. Daarom kijkt voorzitter en burgemeester Philippe Close (PS) ook naar privépartners voor extra kapitaal.

Brussel is de tweede grootste congresstad ter wereld, en de populairste van Europa. “Wil Brussel die rol niet lossen, zijn forse investeringen nodig in de renovatie van de hallen", zegt Close aan De Tijd.

Die hallen worden uitgebaat door Brussels Expo, een vzw van de Stad Brussel, waar burgemeester Close voorzitter van is. Brussels Expo investeerde tussen 2016 en eind dit jaar 25 miljoen euro op de site. Maar voor een fatsoenlijke opknapbeurt is veel meer nodig.

De renovatie van de gevel van Paleis 5 alleen al, weliswaar hét uithangbord van Brussels Expo, kost 40 miljoen euro. Een volledige make-over zal volgens Close een veelvoud van dat bedrag kosten. Daarvoor heeft Brussels Expo het geld niet.

NEO als voorbeeld

Volgens De Tijd zijn er twee opties. Ofwel zoekt Brussels Expo dat geld bij de overheid. Zo kreeg het Brussels Gewest na het Samusocial-schandaal twee zitjes in de raad van bestuur van Brussels Expo. Mogelijk volgt ook een financiële samenwerking. Maar Close denkt ook aan de instap van het federale Brusselfonds Beliris.

Maar er kunnen ook privépartners instappen. Bij de ontwikkeling van NEO, het nog te bouwen shoppingcenter met daarrond 590 woningen, gebeurt dat al. De stad krijgt 167 miljoen euro van het bouwconsortium, voor de rechten op de bouw van een winkelcentrum en woningen.

Die inkomsten - verdubbeld tot 335 miljoen euro door het gewest - gebruikt de stad voor een nieuw congrescentrum op de Heizel. “Neo toont dat een samenwerking tussen de overheid en de privé een groot succes kan zijn”, aldus Close.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Stedenbouw , Politiek , Brussels Expo , Heizel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni