Neo zet door met 'achterhaald' congrescentrum

© CFE/COFINIMMO
| Simulatiebeeld van het geplande congrescentrum op de Heizel.

Het contract voor een nieuw congrescentrum op de Heizel moet binnenkort rond zijn, zodat nog dit jaar het vergunningsdossier kan worden ingediend en volgend jaar de bouw kan beginnen. Recent was er nog kritiek op het project.

Enkele organisatoren van grote beurzen op de Heizel noemden het geplande congrescentrum recent “achterhaald” en “niet winstgevend” in een brief aan Brussels burgemeester Philippe Close (PS). "Het project dateert van 2007 en is gebaseerd op de vandaag grotendeels achterhaalde ontwikkeling van een conventiecentrum met één functie. Het strookt niet meer met de verwachtingen van de markt en zal nooit winstgevend kunnen zijn", klonk het toen.

Maar bij Neo, de collectieve vennootschap die is opgericht om de herontwikkeling van de Heizel in goede banen te leiden, zetten ze door met het project. Dat blijkt uit een presentatie tijdens het vastgoedsalon We Are Real Estate waarover L’Echo bericht.

“Het contract (met ontwikkelaar Cofinimmo, aannemer CFE en architecten Jean Nouvel en MDW, red.) zou binnenkort gefinaliseerd moeten zijn zodat we nog dit jaar de vergunningsaanvragen kunnen indienen”, zegt Raphaël Pollet van Neo in de krant.

2023

De afwerking van deelproject Neo 2, met behalve een congrescentrum ook een hotel met 250 kamers, is nog altijd gepland in 2023. Voor de uitbating van het hotel zou de Spaanse keten NH in de pole positie zitten.

Ook de eerste fase van Neo, met een groot winkelcentrum, zou deels klaar moeten zijn in 2023. “De vergunningsaanvragen zijn ingediend in februari”, aldus nog Pollet. “Wij hopen om de vergunningen nog dit jaar te krijgen zodat we volgend jaar kunnen beginnen bouwen.”

De enorme bouwwerf zou wel worden opgedeeld in fases. De laatste woningen zouden opgeleverd worden in de loop van 2029.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?