Sven Gatz (Open VLD), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel.
© Bart Dewaele | Sven Gatz (Open VLD), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Financiën en Begroting.

Oppositie kritisch over Brussels begrotingswerk

© Belga
17/11/2020

De begrotingsaanpassing 2020, de begroting 2021 en de meerjarenraming 2021-2024 worden de komende weken in de verschillende commissies van het Brussels Parlement gedetailleerd besproken. De oppositiepartijen sparen hun kritiek voor bevoegd minister Sven Gatz (Open VLD) en de andere regeringsleden niet.

Vlak voor de herfstvakantie klopte de Brusselse regering de begroting van 2021, de meerjarenbegroting tot 2024 en de begrotingscontrole van 2020 volledig af. De coronacrisis hakt zwaar in de budgetten, maar met forse investeringen in vooral huisvesting, renovatie en mobiliteit wil de Brusselse regering de crisis te lijf gaan.

Relanceplan onvoldoende

Omdat de begroting een impact heeft op zowat alle politieke domeinen, wordt die de komende dagen in de parlementaire commissies uitvoerig besproken. Een aantal oppositiepartijen formuleerde maandag al kritiek op het begrotingswerk van de regering-Vervoort.

Voor de MR verschuilt de regering zich achter de coronacrisis om de explosie van de schuld te verklaren. Fractieleidster Alexia Bertrand wijst erop dat de schuld eind dit jaar 5,4 miljard euro zal bedragen, wat een stijging betekent van 60,8 procent of meer dan twee miljard in twee jaar tijd. Volgens de MR zal het relanceplan van de Brusselse regering de economie niet stimuleren en zal het de relance van de economie niet ondersteunen.

Ondergewaardeerde schuld

Ook CDH verwijt de regering dat ze de schuld als nooit tevoren doet toenemen, en wel meer dan aangekondigd. Volgens Christophe De Beukelaar zal het tekort zowel dit als volgend jaar oplopen tot 2,2 miljard. Hij wil volledige transparantie van de regering. De totale schuld is volgens de CDH'er ook ondergewaardeerd.

De 5,4 miljard schuld in 2020 is gebaseerd op de initiële begroting 2020. Indien de schuld van de geconsolideerde instellingen wordt meegeteld, wordt volgens de partij uitgekomen op 7,4 miljard, een bedrag dat volgend jaar zal oplopen tot meer dan 10 miljard euro of het dubbele van in 2018. De Beukelaer gelooft ook niet in een evenwicht tegen 2024.

Op de kap van de Brusselaar

Voor de PVDA hangt de door de Brusselse regering voorgestelde begroting voor 2021 als een dreigende onweerswolk boven de gezinnen. "We hebben investeringen nodig, voor huisvesting, voor mobiliteit, enzovoort. We hebben COVID-steunmaatregelen nodig voor de zelfstandigen, voor de horeca, enzovoort", onderschrijft de PVDA de plannen van de regering.

Om dat alles te bekostigen, zijn evenwel extra middelen nodig. "Als de regering niet op zoek gaat naar nieuwe inkomsten bij de vastgoedspeculanten en de multinationals om dit alles te bekostigen, dan zal zij de werknemers de rekening laten betalen. Dat zien we al bij de invoering van de kilometerheffing", aldus nog de PVDA.

N-VA-fractieleidster Cieltje Van Achter toonde zich verbaasd dat de Brusselse kilometerheffing wel al begroot is, hoewel er nog geen akkoord is over hoe die er precies zal uitzien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, begroting 2020, begroting 2021, begroting 2021-2024, Sven Gatz

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni