20200315 Sven Gatz BRUZZ ACTUA 1700

| Minister van begroting Sven Gatz maakt de rekening op.

Coronacrisis kost Brussels Gewest al ruim 400 miljoen euro

SVG
© BRUZZ
11/05/2020

De financiële impact van de coronacrisis op de Brusselse overheidsuitgaven bedraagt 310 miljoen euro aan economische en fiscale maatregelen en 117 miljoen euro aan sociale maatregelen. Het Brussels Gewest verwacht door de crisis ook 150 miljoen euro minder inkomsten.

Minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) werkt momenteel aan een 'Covid-19-begroting' die rekening houdt met de gezondheidscrisis waar we nu midden inzitten.

Dat is een harde dobber omdat de begroting 2020, los van corona, al met enkele serieuze uitdagingen zat. Zo moest er nog geld worden gevonden voor nieuwe initiatieven (4 à 600 miljoen euro) en werd er voor 500 miljoen euro aan investeringen buiten begroting gehouden. Iets waar de Europese commissie nog groen licht voor moest geven. Om een idee te geven van de verhoudingen: de begrotingen van Brussels Gewest en gemeenschappelijke gemeenschapscommissie zijn goed voor in totaal 6 miljard euro.

Dure steunmaatregelen

Minister Sven Gatz heeft een lijst klaar met de uitgaven tot nu toe om de coronacrisis te lijf te gaan. Hij presenteert ze vandaag aan het Brussels parlement. Het gaat voor drie kwart om ondersteuning van de economische sectoren. Een kwart gaat naar sociale en gezondheidsmaatregelen.Het gaat in totaal om ruim 400 miljoen euro aan extra Covid-19-uitgaven.

Vooral de premie van 4000 euro aan bedrijven die moesten sluiten of de premie van 2000 euro voor bedrijven die het moeilijk kregen door de lockdown, maakt een flink aandeel uit van de extra uitgaven. Het gaat om 209 miljoen euro. Brussel trok via fiscale vrijstelling ook geld uit om de hotelsector te ondersteunen (13 miljoen euro) en gaf de taxisector fiscale en rechtstreekse steun (6,2 miljoen euro). Daarnaast moet Finance&Invest Brussels geherkapitaliseerd worden om leningen en waarborgen te kunnen geven. Dat kost dit jaar in totaal ook nog eens 72 miljoen euro.

Verder vloeit er ook geld naar de OCMW’s (30 miljoen euro) en huurders met een laag inkomen (17,8 miljoen euro). De dienstenchequebedrijven zijn met 1 miljoen euro ondersteund.

De tracing, de mondmaskers en aankoop van extra beschermingsmateriaal kosten nog eens 40 miljoen euro.

Minder inkomsten

Minister van begroting Sven Gatz verwacht ook aan de inkomstenzijde problemen. Het gaat om, naar schatting, 150 miljoen euro minder inkomsten door de crisis. Het Brussels Gewest is bijvoorbeeld voor de inkomsten in belangrijke mate afhankelijk van de registratierechten. De verkoop van vastgoed is stilgevallen. Gatz schat de minderinkomsten hierdoor alleen al op 95 miljoen euro.

Ook de eigen pararegionale instellingen ontsnappen niet aan een inkomstenderving. De MIVB bijvoorbeeld verliest “verschillende tientallen miljoenen” per maand door minder ticketverkoop en verhoogde kosten voor schoonmaak en beschermingsmateriaal. “We zijn die rekening nog volop aan het maken,” zegt woordvoerder An Van hamme.

Vraag is: wie betaalt de factuur? Economen gaan ervan uit dat de federale regering en de deelstaten deze crisis te boven zullen komen, zo lang het sociaal-economisch weefsel niet te veel aangetast geraakt. De crisis is tijdelijk en de economie zal volgend jaar weer aantrekken. Intussen wordt ook naar de Europese Centrale Bank gekeken, die, met leningen, de noodlijdende overheden kan ondersteunen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Brussels Gewest, Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie , Sven Gatz, covid-19, begroting 2020

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni