Bianca Debaets betreurt dat interne crisissen de werking van de Brusselse regering vertragen.

Oppositie: ‘Regering doet denken aan gestrand huwelijk’

JP
© BRUZZ
01/12/2021

De beoogde herindeling van de A12 op Brussels grondgebied en de recente ontwikkelingen rond Uber hebben de Brusselse Regering – opnieuw – onder hoogspanning gezet. Dat stelt Bianca Debaets (CD&V) vast vanuit de oppositie. Bij N-VA klinken gelijkaardige geluiden.

Het Brussels parlement stemt voor volgende week over een voorstel tot ordonnantie dat de Brusselse meerderheid zonder Ecolo en PS heeft ingediend. Het feit dat dit voorstel van ordonnantie door een wisselmeerderheid zal worden gestemd, toont volgens Debaets uit de oppositie nog eens aan dat deze meerderheid disfunctioneel is.

"De Brusselse regering is een gestrand huwelijk geworden. Het is tijd om elkaar in de ogen te kijken en toe te geven dat het zo niet verder kan."

Uber, neutraliteit, onverdoofd slachten...

De lijst met onderwerpen waarover de Brusselse regering het onderling niet eens raakt, wordt steeds langer, stelt Debaets. Ze noemt de slimme kilometerheffing, het onverdoofd slachten, het hoofddoekendebat en de komst van 5G. "Telkens wanneer het over grote of belangrijke dossiers gaat, gaat er wel iemand op de rem staan."

"Défi heeft al eens gedreigd om uit de meerderheid te stappen tijdens het hoofddoekendebat, minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft de plannen rond een slimme kilometerheffing vakkundig afgeschoten."

"Nu komen er nog wat publieke oorlogsverklaringen bij van staatssecretaris Smet richting minister Van den Brandt over de versmalling van de A12 en van minister Maron richting PS in het Uber-dossier."

Ook bij N-VA klinken gelijkaardige geluiden. “Ça suffit, PS!,” tweette Cieltje Van Achter eerder. Na het debat over neutraliteit en onverdoofd slachten is Uber nu het derde dossier op korte tijd waarin de besluitvorming spaak loopt, betreurt ze. Ze uit ook haar verbazing over het feit dat er ogenschijnlijk geen overleg is geweest over de versmalling van de A12.

Turbulentie

Het klopt dat de neuzen niet altijd in dezelfde richting staan, zegt Smet aan BRUZZ. Toch zijn hij en Van den Brandt het in grote lijnen wel met elkaar eens. Wat de details betreft, moet de regering volgens hem beteer samenwerken. De staatssecretaris komt binnenkort met een voorstel om beter samen te werken. Smet ontkent dat de regering op haar grondvesten davert, hij spreekt bij BX1 liever van 'turbulentie'.

Lees ook de analyse van BRUZZ over waarom er zo veel conflicten lijken te zijn in de regering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni