Jan Jambon (N-VA), Minister-President van de Vlaamse regering
© PhotoNews | Jan Jambon (N-VA), Minister-President van de Vlaamse regering.

Oppositie verlaat Vlaams halfrond bij start debat over regeerverklaring

KVDP
© Belga
04/10/2019
Updated: 04/10/2019 11.32u

De oppositie heeft het Vlaams Parlement verlaten tijdens het debat over de regeerverklaring. De oppositie eist begrotingscijfers. "We hébben die begrotingstabellen. Ze liggen op een map in mijn bureau. Maar als de oppositie ze vraagt neig ik ze niet te geven. Vrijdag gaat over inhoud akkoord", zei Vlaams minister-president Jan Jambon donderdagavond nog op een diner van de Vlaamsgezinde opiniewebsite Doorbraak.be.

Het was politiek journalist Jan De Meulemeester die donderdagavond met het nieuws over de uitspraak van Jambon kwam op Twitter. "@JanJambon op diner @DoorbraakBe: "we hébben die begrotingstabellen. Ze liggen op een map in mijn bureau. Maar als de oppositie ze vraagt neig ik ze niet te geven. Vrijdag gaat over inhoud akkoord."

Dat minister-president Jan Jambon voorlopig geen begrotingscijfers wil vrijgeven, zette de afgelopen dagen al kwaad bloed bij de oppositiepartijen in het Vlaams Parlement. Het ontbreken van die cijfers maken een debat en een vertrouwensstemming gewoon onmogelijk, luidde het in koor.

'Krachtlijnen begroting'

Alle oppositiepartijen drongen er daarom bij kersvers parlementsvoorzitter Liesbeth Homans op aan de cijfers op te eisen vóór het debat van vrijdag. Anders moeten het debat en de stemming maar uitgesteld worden. Maar in een antwoord op die vragen antwoordde Homans donderdag, via de griffier van het parlement, dat de concrete begrotingstabellen niet zomaar kunnen geëist worden voor een debat.

Dat debat gaat over "de krachtlijnen van de begroting" en volgens de juridische dienst van het parlement kan uit die algemene formulering niet afgeleid worden dat het moet gaan om de concrete begrotingstabellen.

Intussen heeft minister-president Jan Jambon aan het parlement laten weten dat hij tegen uiterlijk maandagmiddag "het nodige cijfermateriaal" zal bezorgen aan de leden van het parlement. Dinsdag komt er dan de beloofde discussie over de cijfers in de commissie.

'Autoritaire, zwakke Jan'

Op Twitter regende het donderdagavond verontwaardigde reacties op de uitspraak van Jambon, onder meer vanuit de oppositie: "Dit is een minister-president onwaardig. Vlaanderen onwaardig.", aldus Groen voorzitster Meryem Almaci. Ook haar partijgenoot Wouter Devriendt reageerde. "Als dit klopt, is dit #AutoritaireJan "Werk aan de winkel voor het héle Vlaams Parlement.""

PVDA-fractievoorzitter Jos D'Haese heeft het over "een onwaarschijnlijke minachting". "Geen begrotingstabellen morgen? Dan ook geen debat. @JanJambon steekt zijn middelvinger op naar het voltallige parlement én de samenleving. Een democratische rechtstaat onwaardig. @LiesbethHomans"

Fractieleider van Vlaams Belang Chris Janssens: "Beste parlementsvoorzitter @LiesbethHomans, dit kan en mag u niet tolereren. Een minister-president die spot met het parlement. Die transparantie weigert. En met wat een dedain. #ZwakkeJan" En nog:"Dat is niet alleen spotten met de oppositie, maar het hele parlement belachelijk maken. Parlementsleden van de meerderheid zijn blijkbaar puppets on a string van de regering en bereid een blanco cheque te geven. Tot daar de kerntaak van het parlement: controle van de regering!"

Oppositie verlaat halfrond

In het Vlaams Parlement vindt vrijdag een debat plaats over de regeerverklaring. De oppositiepartijen wilden het debat laten uitstellen, tot er begrotingscijfers beschikbaar waren. Daar ging parlementsvoorzitter Liesbeth Homans niet mee akkoord.

"Er zal sowieso een debat zijn", zei ze. Maar niet met de oppositiepartijen. Die hebben het halfrond intussen verlaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Vlaamse regering, vlaamse regeringsvorming, Jan Jambon, begroting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie