Oppositie wantrouwig over extra geld voor stads-vzw

EDB
© BRUZZ
10/09/2018

Een vzw die huizen renoveert, heeft extra geld nodig, en klopt daarvoor aan bij de Stad Brussel. De oppositie wil echter eerst zien wat er de vorige keren met het geld gedaan is. “Op basis van deze onduidelijke tabellen kunnen we geen debat voeren,” zegt Bart Dhondt (Groen). De vzw is van het OCMW van de Stad Brussel, en werd tot vorig jaar aangestuurd door Pascale Peraïta (ex-PS).

Oppositielid Hamza Fassi-Fihri (CDH) stelde in juni de wettelijkheid van de goedkeuring van de kapitaalinjectie in vraag. Toen kwam tijdens de gemeenteraad aan het licht dat de vzw in 2016 en 2017 samen meer dan 1,8 miljoen euro tekort had. Er werd beslist dat deze tekorten vergoed zouden worden door de Stad Brussel en het OCMW, die de vzw aanstuurt.

In de jaren waarin de tekorten werden opgelopen, stonden Yvan Mayeur (ex-PS) en Pascale Peraïta (ex-PS) aan het hoofd van respectievelijk de Stad Brussel en het OCMW. Eerder liet Mayeur optekenen dat er geen sprake was van wanbeheer, in de periode dat hij voorzitter was van het OCMW.

Op maandag 25 juni besliste de gemeenteraad bovendien om een extra miljoen in Renobru te stoppen, om de kosten van het lopende jaar te dekken. Zonder ook maar één jaarrekening of budgetplan voor te leggen. Dat kon voor Fassi-Fihri niet door de beugel. Hij vroeg dan ook om transparantie omtrent het financieel beheer.

Onduidelijke tabellen

Inmiddels stelde de stad de financiële documenten ter beschikking. Maar die zijn volgens Dhondt ondermaats. “De tabellen zijn onleesbaar zonder toelichting, er ontbreken zelfs kolommen. Op basis hiervan kunnen we geen debat voeren,” zegt Dhondt aan BRUZZ.

Dhondt hekelt bovendien de erg summiere verklaring voor de oorzaak van de tekorten. “Uit niets kan ik afleiden dat de vzw voortaan wél goed beheerd zal worden. Dit is opnieuw een voorbeeld van die oude politieke cultuur waar we vanaf moeten.”

Ook Fassi-Fihri is nog niet overtuigd. “De late reactie van de stad toont aan dat ze nog niet geleerd heeft van de schandalen uit het verleden. Wij worden pas op de hoogte gesteld wanneer het kwaad al geschied is en we moeten nog steeds vechten voor transparantie. Daarom zal ik evenmin vóór stemmen,” aldus Fassi-Fihri.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Samenleving , Bart Dhondt , Hamza Fassi-Fihri , Philippe Close , Renobru

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni