Lola Dirkx
© Lola Dirkx via LinkedIn | Lola Dirkx.

Opvolging Ans Persoons in schepencollege op pauze

Steven Van Garsse
© BRUZZ
23/06/2023

De opvolging van Ans Persoons (One.Brussels-Vooruit) in het schepencollege van de Stad-Brussel staat even on hold. De kandidaat die de partij voor ogen had, woont niet meer in Brussel-Stad.

Change.Brussels, de lijst waarmee Ans Persoons verkozen is, heeft maar één zetel.

Persoons kan niet anders dan ontslag nemen, zodat het opvolgend gemeenteraadslid dan schepen kan worden. Maar de lijst Change.Brussels was een veelkleurige lijst met heel wat anderstaligen. Die kunnen moeilijk schepen worden, omdat Ans Persoons ook Nederlandstalig onderwijs in haar portefeuille had. Dat de schepen van Nederlandstalig onderwijs Nederlandstalig moest zijn, was in 2018 een belangrijk strijdpunt voor Vooruit.

De eerste Nederlandstalige opvolger, Lola Dirkx woont dan weer niet langer in de stad Brussel maar in Jette. Technisch gezien zou ze kunnen verhuizen, maar dat kost tijd en One.Brussels-Vooruit laat weten dat deze piste niet aan de orde is. Vooruit is nog in gesprek met een andere kandidaat van de Change.Brussels-lijst. Een en ander verklaart waarom de opvolging van Ans Persoons in het Brussels Schepencollege minder snel loopt dan verwacht.

Als tussenoplossing zal burgemeester Philippe Close (PS) stedenbouw overnemen van Ans Persoons en Bart Dhondt (Groen) Nederlandstalige aangelegenheden, in afwachting van een opvolger van Ans Persoons. Persoons zelf blijft intussen gemeenteraadslid en ‘verhinderd schepen’. Haar kabinet zou gewoon kunnen verder functioneren.

"In de loop van volgende week zullen we de naam communiceren", zegt Lander Piccart, voorzitter van de lokale afdeling Stad Brussel. "Dit nadat alle administratieve geplogenheden zijn afgewerkt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Ans Persoons, burgemeester Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie