Oud-politicus Vic Anciaux (91) overleden

AD, JP
© BRUZZ
24/02/2023

Oud-politicus Victor, Vic, Anciaux is overleden op 91-jarige leeftijd. Dat meldt zijn zoon Bert Anciaux op Twitter. Anciaux was een boegbeeld van de Volksunie in de jaren 70 en 80 en werd later ook staatssecretaris voor Brusselse Zaken. Hij woonde in Laken en zette zich in voor heel wat Vlaams-Brusselse instellingen. In november won Anciaux nog de lifetime achievement award 'Brusseleir vè et leive'.

“Net afscheid genomen van ons vake. Zo blij en gelukkig met een leven vol inzet en plezier. Zo dankbaar voor alles”. Zo deelt Bert Anciaux het overlijden van zijn vader mee op Twitter. Vic was van 1961 tot 2008 een gedreven politicus, die met name in Brussel werkzaam was.

In de jaren 70 en 80 was Anciaux het boegbeeld van de Vlaams-nationalistische partij Volksunie, waarvan hij in 1979 ook voorzitter werd. In 1977 was hij staatssecretaris voor Vlaamse Cultuur en Brusselse Zaken in de regering-Tindemans IV en de regering-Vanden Boeynants II. Van 1989 tot 1997 was hij Brussels staatssecretaris. In de laatste jaren van zijn politieke carrière sloot Anciaux zich aan bij Spirit, waarvan zoon Bert het boegbeeld was, en dat veel later nog is opgegaan in Groen. In 2004 trad Vic in het huwelijk met Marie-Paule Quix, een Brusselse partijgenoot.

Brussel

De oud-politicus voor de Volksunie was een belangrijk figuur in de uitbouw van het Vlaams sociaal-cultureel gemeenschapswerk in Brussel. Anciaux werd in de jaren 1970 federaal staatssecretaris voor Brusselse Zaken en Vlaamse Cultuur. Hij kocht in die functie onder meer de Ancienne Belgique als Vlaams cultuurgebouw in Brussel.

In 1989 werd Anciaux lid van de Brusselse regering. Hij was ook lange tijd bestuurder van verschillende Vlaamse instellingen in Brussel, zoals de VUB, het UZ Jette, jeugdtheater Bronks, cultuurhuis Flagey en gemeenschapscentrum De Markten. Vlak voor zijn dood werd Anciaux daarom nog door de organisatie Brusseleir! benoemd tot Brusseleir vè et leive.

Vanuit de politieke wereld kwamen al heel wat reacties op het overlijden. "Vaarwel en bedankt, grote mijnheer," zei onder meer Open VLD-minister Bart Somers.

Een Brussel zoals Parijs

Vorig jaar ging BRUZZ nog in gesprek met Vic Anciaux, zijn zoon Bert en kleindochter Britt, naar aanleiding van Over Generaties, het boek dat ze samen schreven. Het werk behandelt de donkere kanten van de politiek, en de impact ervan op de familie-Anciaux.

Daarin kwam ook de politieke kijk op Brussel naar boven. Volgens de familie Anciaux is het geen goed idee om meer bevoegdheden naar het Brussels Gewest over te hevelen. Vic Anciaux kijkt voor de toekomst van Brussel naar Parijs, een echte hoofdstad met een onderverdeling in 21 districten: de huidige 19 gemeenten en de in 1921 aangehechte gemeenten Laken, Neder-Over-Heembeek en Haren. "De gemeenschappen blijven bevoegd voor de persoonsgebonden materies. Als men Brussel blijft poneren als een gewest zullen we de stad finaal verliezen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni