23 november 2022: Vic Anciaux werd door be.brusseleir gekozen tot Brusseleir vè et leive

| 23 november 2022: Vic Anciaux (zittend, in het midden) werd door be.brusseleir gekozen tot 'Brusseleir vè et leive' en gefeliciteerd door Johan Verminnen (links) en Geert Dehaes, algemeen directeur van be.brusseleir.

Veel politieke reacties na overlijden Vic Anciaux: 'Vaarwel en bedankt, grote mijnheer'

AD, JP
© BRUZZ
24/02/2023

Het overlijden van oud-politicus Vic Anciaux (91) maakt veel reacties los. Vanuit de politieke wereld en ver daarbuiten betuigen velen hun steun en danken ze Anciaux voor zijn jarenlange inzet. Een greep uit het medeleven en de herinneringen.

Victor Anciaux begon zijn politieke carrière bij de Volksunie in 1961. Eind jaren 1970 onderhandelde hij mee het Egmontpact, dat een eerste grote staatshervorming beoogde. Het pact stuitte op groot verzet in de Vlaamse Beweging en binnen de Volksunie leidde het tot een versplintering.

De partij splitste zich op en kopstukken verzeilden bij de N-VA, de linkse Vlaams-nationalistische partij Spirit, CD&V, de Vlaamse Volkspartij (later Vlaams Blok, nu Vlaams Belang), net als de Open VLD en Agalev (het huidige Groen). Het is duidelijk dat Anciaux zijn stempel heeft nagelaten op de wereld.

Bij Open VLD stelt Bart Somers dat Anciaux één van zijn helden was. "Iemand die er bovenuit stak. Een fiere Vlaming, open en verdraagzaam en altijd aan de kant van de kwetsbare mens. Hij koos nooit het platgetreden pad. Als kind keek ik al naar hem op. Dat is nooit veranderd. Vaarwel en bedankt, grote mijnheer."

Ben Weyts (N-VA), viceminister-president in de Vlaamse regering bevoegd voor Onderwijs stelt dat Anciaux een "warme man," was en "een warme Vlaming". Hilde Crevits (CD&V) laat weten dat Anciaux toonde dat er Vlaams-nationalisten zijn in alle soorten en kleuren. "Vic Anciaux was er één van. Rust in vrede, warme flamingant," aldus de viceminister-president van de Vlaamse regering.

De covoorzitter van Groen staat ook stil bij het overlijden van Anciaux. Volgens Jeremie Vaneeckhout verliezen zowel Vlaanderen als Brussel een voortrekker. Hij noemt Anciaux "open, zelfbewust en sociaalvoelend. Vol verantwoordelijkheidsgevoel".

"Een warme man, met visie en overtuiging, die hij omzette in een eindeloos engagement voor Brussel. Spil in het Vlaams-Brusselse netwerk sinds de jaren zeventig. Een warme man, vader en grootvader. Oprecht medeleven aan Marie-Paule, Bert en alle familie en vrienden", betuigt mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) haar medeleven op Twitter. Ook partijgenoot Nadia Naji wenst "veel sterkte aan alle naasten van Vic Anciaux. Brussel verliest een voorbeeldpoliticus en Brusseleir vè et leive."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni